Пређи на садржај

Хиподамос из Милета

С Википедије, слободне енциклопедије

Хиподамос из Милета (грчки Ἱππόδαμος) био је грчки архитекта из 5. века п. н. е. Био је поверен атенском народном скупштином да предложи план за стамбену четврт атенског пристаништа Пиреј где је предложио „типску кућу“ за сваког грађанина и правоугаони систем улица на бржуљку изнад пристаништа по систему у ком би били равноправни сви грађани за свих 2.000 заинтересованих. Све зграде су имале исту основу и били су постављене са јужном оријентацијом свака је имала унутрашње двориште и функцију и постојале су просторије за становање, госта, радионицу као и трговину. Даљи део Хиподамусовог града била је „агора“ и кварт са храмом.

Карта Пиреја која показује ортогоналну мрежу улица

Аристотел је у својој Политици сагледао Хиподамову схему као најбољи систем да се расподеле функције у граду. Мислима о идеалним градовима се бавио и његов учитељ Платон у свом делу „Политериа“ (Устав) као и други филозофи тога времена.

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Hans-Joachim Gehrke: „Bemerkungen zu Hippodamos von Milet“, in: Wolfgang Schuller (Hg.), Demokratie und Architektur. Der hippodamische Städtebau und die Entstehung der Demokratie, Минхен 1989. pp. 58–63.
  • Joachim Szidat: Hippodamos von Milet. Seine Rolle in Theorie und Praxis der griechischen Stadtplanung. In: Bonner Jahrbücher 180 (1980), pp. 31–44.
  • Charlotte Triebel-Schubert und Ulrike Muss: „Hippodamos von Milet. Staatstheoretiker oder Städteplaner?“, in: Hephaistos 5/6, 1983, pp. 37–60.