Хип хоп плес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Хип хоп плес се првобитно играо уз хип хоп музику, или се развио као део хип хоп културе. Хип хоп музика, а такође и игра се може поделити на стару школу (old school) и нову школу (new school). Хип хоп плесни облици су се појавили као независни, и многи људи га данас играју без обзира што имају мало или никакве везе са оригиналном културом. Оригиналан играчки облик у хип хоп култури су створили субжанрови, а један од њих је брејкденс.

Old school hip hop[уреди]

У хип хоп игру старе школе припадају стилови који су се развили 70-их и 80-их година и првобитно су се играли уз фанк (funk) и хип хоп музику старе школе. Брејкденсе (Breakdance) је најпознатији од свих хип хоп стилова, и сматран је као темељ саме хип хоп културе. У 80-им годинама многи стилови фанк игре који су се у оригиналу развијали одвојено од хип хопа, као што су попинг (popping) и локинг (locking), почели су да се стапају са хип хоп културом, а некад се ови облици играју заједно са брејденсом.

Стилови нове хип хоп школе[уреди]

Током 90-их година хип хоп музика се развијала, и отишла даље од фанка, али је постала спорија, сложенија и агресивнија. Ово је ослободило пут новим стиловима игре, и већина ових игара су фокусиране као супротност брејкденса који је добро познат по играчким елементма који се већином изводе на поду. Нови стилови игре су имали инспирацију и у старијим уличним стиловима (street dance) који су се интегрисали у нешто потпуно друго и ново. Неки специфични стилови нове школе су: krumping , harlem shake, snap dancing, grinding, chicken noodle soup и hyohy. Многи нови стилови игре се могу видети данас у музичким спотовима на телевизији (као што је популарни MTV).


Спољашње везе[уреди]