Хиљаду деветсто осамдесет четврта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хиљаду деветсто осамдесет четврта-1984
1984JLH1.jpg
Настанак и садржај
Ориг. наслов Nineteen Eighty-Four-1984
Аутор Џорџ Орвел
Земља Велика Британија
Језик енглески
главни лик Винстон Смит
Издавање
Датум
издавања

1949

Хиљаду деветсто осамдесет четврта (енг. Nineteen Eighty-Four; понекад скраћено називан „1984“) је антиутопијски роман британског књижевника Џорџа Орвела, написан 1948. а издат 1949. године.

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Роман говори о животу наизглед безначајног појединца Винстона Смита који у једном министарству тоталитарне државе Океаније ради на лажирању историјских чињеница. Смит постаје незадовољан својим ништавним животом, те временом постаје противник таквог система и на крају буде ухапшен, мучен и преваспитан.

Роман описује екстремно тоталитарно друштво и појединца у животу надзираном 24 часа свакодневно. Тематика је непосредно повезана са стаљинистичким режимом и култом личности, због чега је роман сматран потенцијално политички опасним, па је у појединим земљама био забрањен.

„Велики брат те посматра“ (Big Brother is watching you) је познати израз из тог дјела, који алудира на државни надзор над сваким појединцем и који је преузет у телевизијској емисији Big Brother.

Заједно са новелама „Врли нови свијетОлдоса Хакслија и „Фаренхајт 451Реја Бредберија, роман је једна од најпознатијих антиутопија у књижевности.

Године 2005. часопис Тајм је овај роман сврстао у 100 најбољих романа на енглеском језику написаних од 1923. године.

Историја[уреди]

Орвел, који је средишњу тему романа зацртао 1944. године, већину романа је написао на острву Јура у Шкотској током 1947—1948. године док је био критично оболио од туберкулозе. Коначан рукопис је послао својим пријатељима Секеру и Варбургу 4. децембра 1948. године, а књига је објављена 8. јуна 1949. године.

До 1989. године роман је преведен на више од 65 језика, што је више него било које друге двије књиге неког аутора.

Види још[уреди]

Адаптације[уреди]

Теме из романа Хиљаду деветсто осамдесет четврта[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Електронски текстови

Обратите пажњу: Роман Хиљаду деветсто осамдесет четврта подлијеже ауторски правима. У јавно власништво ће бити пренесен након 2044. године за Сједињене Америчке Државе, а након 2020. године за Европску унију, мада се у неким државама (као у Канади, Русији и Аустралији) сматра да је већ у јавном власништву[тражи се извор].

На следећим локацијама су доступне бесплатне верзије електронског текста романа, на енглеском језику: