Ходијерна од Триполија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ходиерна од Триполија)
Ходијерна од Триполија
Лични подаци
Датум рођења1110.
Датум смрти1164.
Породица
СупружникРемон II од Триполија
ПотомствоРемон III од Триполија, Мелисенда од Триполија
РодитељиБалдуин II Јерусалимски
Морфија од Мелитене
ДинастијаCount of Rouergue

Ходијерна од Триполија (1110—1164) била је војвоткиња од Триполија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Била је трећа од 4 кћерке једног краља и јерменијске принцезе. Њих 4 сестре су биле блиске, једну је чак замолила да убије једног њеног чувеног политичког непријатеља, који је дошао да преузме Триполи, а заузврат је била на страни њене сестре када се један њен син против ње побунио.[појаснити] У то време је Ходијерна била усред сукоба са својим мужем, будући да је била врло независна, а њен муж веома љубоморан. Помирили су се на крају, под условом да се Ходијерна врати на неко време у Јерусалим са сестром. Чим је напустила Триполи, њеног мужа су убили, а она се одмах вратила да успостави власт за њеног сина.

Њена кћерка Мелисанда је требало да се уда за византијског цара Манојла I Комнина, међутим цар је сазнао да она можда није законско дете, па се уместо тога оженио другом.

Према легендарној Види трубадура Жофреа Рудела, легенда о њеној лепоти га је натерала да учествује у Другом крсташком походу и види је. Легенда даље говори како се на броду разболео и ступио на копно Триполија на одру. Она је сишла из свог замка и он је умро у њеном наручју. Због ове романтичне легенде, постала је инспирација каснијих, модерних песника и писаца, посебно у доба Романтизма.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Балдуин II Јерусалимски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Ходијерна од Триполија
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Морфија од Мелитене
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]