Ходочашће Арсенија Његована

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ходочашће Арсенија Његована
HodocasceArsenija.png
Настанак
Аутор Борислав Пекић
Земља Југославија
Језик српски језик
Садржај
Жанр роман
Место и/или
време радње

Београд; 1968.
главни лик Арсеније Његован
Издавање
Датум
издавања

1970.

Ходочашће Арсенија Његована“ је други роман српског књижевника Борислава Пекића издат 1970. Дело је награђено НИН-овом наградом критике за роман године. Арсеније Његован, главни јунак, предратни је богати Београђанин, рентијер и власник многобројних кућа према којима читавог живота гаји велику страст. Након што је двадест седам година провео у добровољној изолацији у свом дому, Арсеније излази из свог дома 3. јуна 1968. несхватајући колико се послератни Београд изменио. Роман има форму пронађеног рукописа.

Из перспективе главног јунака представљени су неки од најважнијих догађаја из српске историје двадестог века: мартовске демонстрације 1941, бомбардовања и окупација Београда у Другом Светском рату, долазак комуниста на власт, национализација имовине и студенстки протести из 1968. Историја је у „Ходочашћу“ иронијска структура која показује како се поновљене секвенце прошлости у животу истога јунака претварају у ругање идеолошким и утопијским пројектима, чија је жртва Арсеније Његован. У таквој улози он постаје протагониста траги-фарсе. Отуд је и слика његовог гордог посртања у судару са историјом коју не разуме и не прихвата у исти мах комична и гротескна.[1]

Поједини ликови из „Ходочашћа Арсенија Његована“ појавиће се у Пекићевим каснијим књижевним остварењима, док ће историјат читаве лозе Њаго/Његован бити предмет седмотомног романа Златно руно.[2] Поводом обележавања педесетогодишњице додељивања НИН-ове награде 2004. „Ходочашће Арсенија Његована“ нашло се на петом месту најбољих романа који су овенчани овом књижевном наградом.

Референце[уреди]

  1. Петар Пијановић „Фантастични реализам Борислава Пекића“; поговор у: Борсилав Пекић, Ходочашће Арсенија Његована, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2004, 311. стр.
  2. Никола Милошевић „Борислав Пекић и његова митомахија“, предговор у: Одабрана дела Б. Пекића, прва књига, Београд, 1984, 39. стр.