Савез хокеја на леду Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хокејашки савез Србије)
Србија СХЛ Србије Србија
Грб савеза
Спортхокеј на леду
СедиштеЧарлија Чаплина 39, Београд
Члан ИИХФ од1. јануар 1939.
ПредседникМарко Миловановић[1]
Репрезентација М31. место (2013)
Репрезентација Жне учествује
Званични сајт

Савез хокеја на леду Србије је организација која управља хокејом на леду у Србији са седиштем у Београду.

Савез хокеја на леду Србије наследник је Савеза хокеја на леду Југославије који је члан ИИХФ-а од 1939. и Савеза хокеја на леду Србије и Црне Горе од 2006. године.

Клубови и такмичења[уреди | уреди извор]

После распада Србије и Црне Горе национална лига први пут је играна 2006. године. До сада је одиграно пет сезона и у свих пет је тријумфовао Партизан.

У Србији се тренутно такмиче четири клуба, Партизан, Црвена звезда, Војводина и Спартак Суботица. У Србији постоје четири ледене дворане и једно клизалиште отвореног типа у Суботици.

Играчи и судије[уреди | уреди извор]

Тренутно има регистрованих 564 играча. Од тога су 147 хокејаши и само три хокејашице. Осталих 414 су играчи млађих категорија. У Србији укупно има 23 судије са лиценцом. У земљи постоје и три затворена хокејашка терена и један на отвореном.

Репрезентација[уреди | уреди извор]

Ако Репрезентацију Србије рачунамо као наследника Југославије, онда је репрезентација свој први меч одиграла против Холандије, 1939. године на турниру у Букурешту и победила је са 4:2. Међутим као самостална земља први меч је одиграла против Турске у Загребу 11. априла 2007. и победила 6:4.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]