Microsoft HoloLens

С Википедије, слободне енциклопедије

Први бежични холограмски компјутер, Хололенс, производ компаније Microsoft[1] приказан је на BUILD конференцији 2015. године у Лос Анђелесу. Уређај има способност да стварност коју ми видио прекрије виртуелним холограмима.

Хололенс наочаре

Хололенс представља револуцију у технологији. Хололенс технологија користи Windows 10 да би створила привидне тродимензионалне холограме у вашем блиском окружењу. Microsoft[1] се назива првом Холограмском компјутерском платформом на свету, мада је Хололенс пре нека врста напредне форме, проширене и побољшане реалности, која употребљава специјалне наочаре да би видела 3Д моделе. Хололенс је јединствен по томе сто се ради о потпуно бежичном уређају. Има способност да види свет који ми видимо и прекрије га виртуелним холограмом, које може да види само особа која носи Хололенс. Све ово уређај чини преко уграђеног дисплеја, батерије, уграђене аудио подршке и 3Д подршке.

Структура Хололенса[уреди | уреди извор]

Наочаре су велике, али не захтевају додатне каблове, телефон или везу са PC рачунаром. Оне имају провидна сочива високе дефиниције слике и могућност просторног звука, што нам даје могућност да видимо и чујемо оно што се назива холограм.
Технолошка структура Хололенса:

  • Покреће га Windows 10[2]
  • Има скуп сензора који потичу од Kinecta
  • Има моћне и брзе, централни (CPU) и графички (GPU) процесор
  • Користи три слоја стакла(црвено, зелено, плаво)
  • Провидна сочива високе дефиниције слике
  • Могућност просторног звука
  • Микрофон за гласовну команду и више камера

Windows 10 у Хололенсу[уреди | уреди извор]

Windows 10 ће имати API(Aplication Programming Interface) усмерен на схватање окружења и људи у њему[2]. Холограмски API ће бити аутоматски укључен у Windows 10 систем, па ће свака апликација моћи да ради са холограмима укључујући: Netflix, Minecraft или Skype.

Сензори за Хололенс технологију[уреди | уреди извор]

Да би се заокружило холограмско искуство радило се на стварању просторног звука, тако да корисници могу чути холограм из различитих праваца. Уз додавање ових сензора, укључени су микрофони распоређени за снимање низа гласовних команди, сензори дубине за просторну мапу корисниковог окружења и читање покрета. Видео камера прати окружење и може да покрије обим од 120x120 степени.

Процесори[уреди | уреди извор]

Употреба Хололенс технологије условљава да располажемо са моћним и брзим централним и графичким процесорима као и наменским процесором за обраду холограма (HPU). HPU(Holographic Processing Unit) је додатна иновација која даје Хололенсу у стварном свету способност где да тражи, да разуме своје покрете и просторну карту света око себе.

Мicrosoftove могућности[уреди | уреди извор]

Са Хололенсом могућности су велике. Уколико се он буде комерцијализовао имаћемо:

Сарадња Microsofta и NASE[уреди | уреди извор]

Пројекат је назван Sidekick и почеће када се два Хололенс уређаја лансирају на Међународну свемирску станицу(ISS) преко Space X испоруке. Предвиђено је да овај уређај помогне астронаутима у различитим пројектима и буде им водич у поправкама и експериментима. Пре него што крене на Међународну свемирску станицу Хололенс ће бити тестиран у бестежинском авиону C9. Циљ је да се види како ће екипа свемирске станице да се носи са Хололенсом.

Примена у аутомобилској индустрији[уреди | уреди извор]

Шведски произвођач аутомобила Volvo[3] сматра да се Хололенс може користити од техничког развоја аутомобила, преко развоја дизајна екстеријера и ентеријера, па до његове продаје, где купцу може визуелно да се представи производ.

Minecraftove Хололенс игре[уреди | уреди извор]

На Е3 гејминг[4] догађају, који је одржан од 16. до 18. јуна, у Лос Анђелесу, приказане су могућности Хололенса на примеру игрице Minecraft. Minecraftove Хололенс игре дају невиђену перспективу игре. Игрицу контролише наша рука и глас, уз помоћ њих можемо да стварамо, конзумирамо то што стварамо, делимо то са другима и у исто време да радимо више ствари.

Microsoftova субвенција истраживачима[уреди | уреди извор]

Microsoft жели да истраживачи пронађу нове могућности Хололенса и холограмског рачунарства, које ће бити корисне за свет. Дата је понуда у јулу 2015. године за нове употребе холограмских рачунара. Субвенција у износу од 500.000 $ важила је само за америчке универзите.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Hololens”. Microsoft Hololens. Приступљено 30. 4. 2016. 
  2. ^ а б „Windows 10”. Windows Holographic. Приступљено 30. 4. 2016. 
  3. ^ „Saradnja”. Volvo i Microsoft. Приступљено 30. 4. 2016. 
  4. ^ „Igre”. E3 2015. Приступљено 30. 4. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. Why do you need a Hololens? - By Liam Tung
  2. Microsoft reveals more on Hololens hardvare - By Larry Dignan
  3. Nasa to give Microsoft's Hololens a spin in space - By Larry Dignan