Хомогенизација угља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Залихе угља

Хомогенизација угља се односи на процес мешања угља да се смањи варијација квалитета добијеног производа. Процес хомогенизације се врши током операције складиштења угља. Иако се термини мешање и хомогенизација често користе као синоними, постоје разлике у њиховом дефинисању. Најзначајнији разлика је у томе што се термин мешања односи на слагање угља из различитих извора на једном мјесту.[1] Хомогенизацијом угља могу се постићи значајни еколошки ефекти јер ће се уједначити и количина чврстог отпада па ће се оптималним коришћењем опреме за скупљање и отпрему опреме на депоновање побољшати и стање животне средине.

Дефиниције[уреди]

Мешање[уреди]

Фиксни ротациони виљушкар

Мешање је механичка или хидромеханичка операција, у којој се од две или више материје формира хомогена смеша. Мешање се дефинише као случајно преуређивање честица путем механичке енергије, нпр. фиксним ротационим уређајима. Трагови појединачних компоненти и даље се у малим количинама могу наћи у мешавини два или више врста материјала.

Хомогенизација[уреди]

Хомогенизација се дефинише као системско прегруписавање протока улазног материјала у циљу добијања материјала једне врсте на излазу. Као подесно решење за боље коришћење расположивих природних ресурса и повољнију еколошку ситуацију јавља се процес хомогенизације угљева.

Хомогенизација угљева пре сагоревања[уреди]

Због редовне појаве да се код лежишта лигнита у угљеној серији налази велики број прослојака јаловине (често мале моћности и различитог положаја) с једне стране, и крупних машина континуираног дејства за масовну производњу (углавном роторних багера са великим пречницима радног точка) са друге стране, домети селективног рада су често ограничени, па хомогенизација угља тј. мешање угља бољег и лошијег квалитета у циљу добијања задовољавајућег излазног квалитета представља најчешће и једину могућност за усаглашавање интереса копова и термоелектрана. Коришћење ровног угља квалитета испод договореног могуће је и ако се уведе систем чишћења. Међутим, проблем је у количинама које треба прерадити (очистити) и у проблемима са онечишћеном водом које остаје као нуспроизвод процеса чишћења. Употреба сувих метода чишћења није подесна због великих капацитета угља и малих јединичних капацитета машина које се могу користити. Уз то, ниска ефикасност практично елимише суве методе чишћења лигнита пре ложења у термоелектранама. Као подесно решење за боље коришћење расположивих природних ресурса и повољнију еколошку ситуацију јавља се процес хомогенизације угљева.

Референце[уреди]