Хомофобија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Члан Баптистичке цркве Вестборо, познате по хомофобији
Смрт педерима, графит у подземном у пролазу код Дома омладине у Београду.
Проценат прихваћености хомосексуалности у друштву, Pew Global Attitudes Project 2013
     81—90%      71—80%      61—70%      51—60%      41—50%      31—40%      21—30%      11—20%      1—10%      нема података

Хомофобија (грч. όμοιος — исти и грч. φόβος — страх) јесте страх или мржња оријентисана према хомосексуалцима. Појам хомофоба се односи на људе који имају снажна негативна осећања према особама хомосексуалне оријентације и на особе које подржавају (активно или новцем и утицајем) антихомосексуалне активности. Постоји институцијална хомофобија (у економији, политици, образовању, религији, социјалној заштити), лична хомофобија (особе које исказују насиље и отворено непријатељство) и интернализована хомофобија (унутрашњи сукоби изазвани стварном или замишљеном хомосексуалном оријентацијом).

Врсте хомофобије[уреди]

Закон против хомофобије и говора мржње у Европи      Хомофобија, трансфобија и говор мржње су препознати у државном закону      Хомофобија и говор мржње су препознати у државном закону      Нису препознати у државном закону/непознато
  • Институционална хомофобија се односи на бројне начине којима влада, пословни сектор, институције и организације врше дискриминацију на темељу сексуалне оријентације.
  • Културална, колективна или друштвена хомофобија се односи на друштвене норме и стандарде који диктирају уверење како је бити хетеросексуалан боље или моралније него бити лезбијка, геј и бисексуалац. И за културалну хомофобију се користи назив хетеросексизам.
  • Хомофоб је назив за особу било ког пола која отворено изражава мржњу према особама хомосексуалне оријентације.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]