Хотел Европа (Ниш)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хотел Европа
Hotel Evropa Niš.jpg
Информације
Локација Вождова бб, Ниш
Координате 43,3246° N 21,9030° E
Статус предложена
Отварање 1879.
Затварање 1958.
Број спратова нема
Референце: Хотел је порушен 1958.

Хотел „Европа” био је један од малобројних хотела у централном језгру Ниша с краја 19. и у првим деценијама 20. века, који је после Другог светског рата, након што је једно време био биоскоп срушен. Хотел ће остати запамћен по томе што је у њему, за време ручка, Никола Пашић, тадашњи председник српске владе, примио телеграм о објави рата Србији од стране Аустроугарске.

Историјат[уреди]

Хотел „Европа” као једноспратна грађевина, са великом летњом баштом изграђен је, само годину дана по ослобођењу Ниша од Османлијског царства 1879. године. Налазио се у централном делу града у улици Вожда Карађорђа, данас, на углу улица Страхињића Бана и Вожда Карађорђа, преко пута хотела Екселент. Био је то један од угледнијих хотела у Нишу првих неколико деценија постојања с краја 19. и у првој половини 20. века, о чему говори и чињеница да су у њему одседали и обедовали, за време Великог рата, када је ниш био престоница Краљевине Србије, председник владе, министри и дипломатски кор са породицама.

Хотел је пре него што је порушен од 1879 до 1958. године више пута је преправљан и дозидаван. После Другог светског рата извесно време у њему је радио биоскоп прво под називом „Кино Европа“, а потом „Кино Јастребац“. Биоскоп је у свом саставу имао и летњи биоскоп у башти некадашњег хотела. Порушен је 1958. као биоскоп у склопу новог просторног плана Ниша и захтева за проширења Главне нишке поште. На месту „Европе” данас се налази ново здање управа нишке поште.

Нишлије ни на који начин нису пригодно обележиле део историје и градског сећања, везано за овај хотел, и догађаје у њему. Изузем мале једва уочљиве табле на згради нове поште.

На месту некадашњег хотела „Европa”, на овој локацији данас се налази ново здање управа нишке поште.

Догађај из 1914. по коме ће хотел постати познат[уреди]

Телеграм Грофа Бертолда који је Никола Пашић примио у хотелу „Европа” 28. јула 1914.

У кафани хотела „Европа”, за време Великог рата, 1914. и 1915. године, у време ручка окупљао се цео дипломатски кор са министрима српске владе која је привремено заседал у Нишу. Дана 28. јула око поднева Никола Пашић је у башти хотела седео са супругом Ђурђином и кћерима Даром и Павом, за засебним столом и ручао. Убрзо је следио догађај који ће узнемирити целу Србију и по коме ће хотел „Европа”, иако данас срушен, остати запамћен за сва времена. Ево како је тај догађај описао у својим „Балканским успоменама”, Василиј Николајевич Страндман, у том периоду амбасадор Русије у Краљевини Србији:

Извори[уреди]

  • Група аутора Историја Ниша, том други, Просвета-Градина, Ниш, 1984
  • Група аутора Историја Ниша, том трећи, Просвета-Градина, Ниш, 1984

Спољашње везе[уреди]