Хоја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
хоја, воштани цвет
Hoya carnosa.jpg
Научна класификација
Царство: Plantae
Дивизија: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Gentianales
Породица: Apocynaceae
Род: Hoya
Биномна номенклатура
Hoya carnosa

Хоја или воштани цвет (лат. Hoya carnosa) је вишегодишња врста биљака из истоименог рода (Hoya), која се често узгаја као собна биљка. Назив је добила по Енглезу Томасу Хоју, главном баштовану војводе Нортамберленда у Сион Хаусу у Мидлесексу, крајем 18. века. Због свог воштаног изгледа у народу је попримила назив воштани цвет. Воштани цвет карактеристичан је по звездастим белим цветовима са црвеном средином. У природи расте дуж друге биљке, што је уобичајно за пењачице.

Опис биљке[уреди]

Hoya carnosa је једна од најраспострањенијих врста рода. Расту дуж стабала других биљака, а у кућном гајењу често се приљубљује за зид без вешташког подупирача. Може да достигне висину од преко 120 cm и ширину од 50 cm. Препознатљива је по месним јајоликим листовима дужине око 5 cm и ширине 2,5 cm. Звездолики цветови су најчешће у цвастима од по 15 цветова. Латице су боје меса са црвеном средином. Код одраслих биљки, чести су и безлисни изданци који могу и да нарасту преко 50 cm.

Хоја најчешће цвета током целог лета. У природном станишту главно цветање је у јуну, а понекад следи друго у септембру. Има слаб, али специфичан мирис. Из цветова цури медолика течност.

Значај[уреди]

Гаји се као украсна биљка. Није позната по лековитости, а не припада ни крмном биљу јер је отровна за стоку.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]