Храм Светог пророка Илије у Доњој Палежници

С Википедије, слободне енциклопедије
Храм Светог пророка Илије
Храм Светог пророка Илије
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија зворничко-тузланска
ПосвећенСветом пророку Илији
Локација
МестоПалежница Доња
Држава Република Српска

Храм Светог пророка Илије у Доњој Палежници, насељеном месту на територији града Добоја, припада Епархији зворничко–тузланској Српске православне цркве.

Историјат[уреди | уреди извор]

Током Другог светског рата је убијено 36 свештеника и два монаха на подручју епархије зворничко-тузланске, порушено је 17 српских православних цркви, оштећено 37 храмова, један манастир и 25 парохијских домова од којих је десет минирано и петнаест спаљених.[1] Оштећено је 20 црквених објеката, уништене су 62 црквене архиве, као и 49 црквено општинских и манастирских библиотека.[1] Године 1944. је убијено 32 бораца из Палежнице Доње, а у грађанском рату на подручју Босне и Херцеговине четрнаест бораца и седам жртава.[1]

Градња храма Светог пророка Илије у Доњој Палежници, димензија 13×7,5 метара, је започета 1933.[2] Након две године је завршена, храм је освештао епископ зворничко-тузлански Нектарије Круљ.[3] Иконостас је израдио Миладин Цвијановић из Осјечана, а иконе је осликао Александар Васиљевић из Добоја.[2] Године 2016. је започета детаљна обнова унутрашњости храма, од пода до крова, укључујући и спољашње радове на самом храму.[3] Обновљен храм је 30. септембра 2018. освештао епископ Фотија Сладојевић уз саслужење архијерејског намесника добојског протојереј-ставрофора Мирка Николића, протојереј-ставрофора Јадранка Стојаковића и протођакона Саше Милошевића.[3] Захвалницу за помоћ у обнови храма Светог пророка Илије је прота Мирко Јокић уручио, међу осталима, тадашњем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в linksistem.com. „Епископ Фотије освештао обновљени храм Светог пророка Илије у Доњој Палежници”. www.eparhijazt.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-17. 
  2. ^ а б linksistem.com. „Доњопалежничка”. www.eparhijazt.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-17. 
  3. ^ а б в г „Епископ Фотије освештао обновљени храм Светог пророка Илије у Доњој Палежници / Православие.Ru”. pravoslavie.ru. Приступљено 2021-11-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]