Храм Силаска Светог духа у Винковцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Храм Силаска Светог духа
Vinkovci-(20090523)-Crkva Silaska Sv. duha.jpg
Основни подаци
Епархија Епархија осјечкопољска и барањска
Оснивање 1793
Реоснован 2012
Место Wappen Vinkovci.jpg Винковци
Flag of Croatia.svg Хрватска

Храм Силаска Светог духа у Винковцима у Хрватској је српска православна црква Епархије осјечкопољске и барањске која је посвећена празнику Силаска Светог духа. Уз цркву у Маркушици, винковачка православна црква друга је црква под патронатом Епархије осјечкопољске и барањске која је посвећена овоме празнику.

Оригинални Храм силаска Духа светога, који је био изграђен 1793. године, потпуно је уништен 1991. године за време рата у Хрватској.[1] Нова црква, идентична старој, поново је изграђена на месту старе цркве у периоду од 2007. до 2012.[1]

Историја[уреди]

Изградња оригиналног храма завршена је 1793. године. У Винковачкој је цркви 1821. године крштен композитор Јосиф Руњанин[1]. У истој је цркви крштен и сликар Сава Шумановић.[2]

Рушење и обнова[уреди]

Након што су авиони Југославенске народне армије 24. септембра 1991. бомбардовали мете у центру Винковаца приликом чега су тешко оштетили и католички жупни двор, 25. септембра за освету је миниран и дотемеља срушен стати Храм силаска Духа светога[1]. Црква је пре тога детаљно опљачкана, украден је црквени иконостас, отуђени су сви предмети од вредности, а у пљачки су нестала и црквена звона[1].

У току почетних преговора о обнови цркве, на њезино место које је претворено у паркиралиште, био је постављен дрвени крст. Обнова цркве коначно је започела 2007. године, док је поново стављена у употребу 2012[1].[3] У међувремену, део оригиналног иконостаса је враћен, а уз помоћ анонимне пријаве откривено је и старо црквено звоно[1].

Види још[уреди]

Извори[уреди]