Хрватски католички покрет

С Википедије, слободне енциклопедије
Крчки бискуп Антон Махнич.

Хрватски католички покрет (ХКП) био је облик политичког католицизма који је дјеловао у првој половини 20. вијека у Хрватској и Босни и Херцеговини. Покрет је био одговор на све већи либерализам, новим, агресивним приступом, јер су Католичка црква и католицизам изгубиле дотадашњи утицај.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Покрет је започео Првим хрватским католичким састанком у Загребу 1900, а подстакнут је сличним покретима у Европи и импулсима папа Лава XIII и Пија X. Закључком састанка основано је хрватско католичко издавачко друштво које је издавало католичке новине Хрватство у Загребу 1904. године. У међувремену, крчки бискуп Антон Махнич (1850—1920) покренуо је часопис посвећен хришћанској филозофији под називом Хрватска стража. Истовремено, основао је студентске католичке часописе и друштва широм Аустроугарске. Један од њих био је академски клуб „Домагој”, основан 1906. у Загребу. Орган студентских друштава био је Луч (објављен 1905), а чији је уредник био Љубомир Мараковић.

Хрватска стража, филозофски апологетски часопис који је покренуо бискуп Антон Махнич 1903. године.[2]

Касније је Махнич покренуо друштво Пије, које је издавало седмичне новине Јутро. Било је неких сукоба између групе око Хрватства, која је основала нову политичку странку, и групе око Јутра. Пресудна година за ХКП био је 1910. када је успостављен Хрватски католички народни савез, а Хрватство са својом политичком странком нестало. Исте године, основан је Хрватски католички ђачки савез, као корпоративно тијело свих ђачких удружења. ХКП је ојачао и убрзо је добио ново руководство — Хрватски католички сениорат (ХКС), ексклузивну организацију католички клерикалних и лаичких интелектуалних кругова (1912).

Циљ ХКП-а био је одбрана и промовисање католичке вјере и њених моралних начела у хрватском јавном и друштвеном животу, који су били угрожени убрзаним либерализмом и секуларизмом. Такође, најважније питање било је окупљање и духовно и интелектуално образовање младих. До почетка Првог свјетског рата, ХПК је имао око 5000 чланова у различитим врстама основних друштава у градовима и селима.

Судбоносни догађај у развоју ХКП-а било је божићно издање католичког часописа Ријечке новине, сениори — круг окупљен око Петра Рогуље — објављује први „политички програмни чланак” у којем заузимају став о неопходности тежње „народног јединства Словенаца, Хрвата и Срба”. Када су сениори прихватили политички програм Мајске декларације (1917) као основу за свој рад на „националним питањима”, било је сасвим очигледно да је Рогуљина „југословенска оријентација” ХКП-а извојевала одлучујућу побједу. Декларација је достигла политички врхунац када је добила јавну подршку Антона Махнича 1918. године. ХКС основао је Хрватску пучку странку 1919, која је углавном била клерикална и доминантно југословенски оријентисана, што је довело до великог неуспјеха у новој држави — Краљевини Југославији.

У новим околностима, двадесетих година 20. вијека појавила се нова лаичка католичка организација „Хрватски орловски савез”, коју су основали Иво Протулипац и Иван Мерц. Орлови су постали врло популарна и распрострањена католичка омладинска организација. Због репресија југословенског режима, Орлови су почели дјеловати под новим називом „Крижарска организација” (1929).

Од првобитног ХКП-а није остало ништа осим „Домагоја” и „Крижара”. Између „Домагоја” и „Крижара” постојала су велики спорови и несугласице. Иако су бискупи покушали 1930-их да уједине „Домагој” и „Крижаре” у јединствену „Католичку акцију”, то није било могуће.

Послије Другог свјетског рата у комунистичкој Југославији биле су забрањене све јавне вјерске дјелатности повезане са антикомунистичком политичком.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Biondich 2007, стр. 383–399.
  2. ^ Lončarević 2005, стр. 55–70.

Литература[уреди | уреди извор]