Хрватски преплет

С Википедије, слободне енциклопедије
Хрватски преплет

Хрватски преплет или хрватски вотл, познат као плетер или троплет на Хрватском, је врста преплета, најкарактеристичнија по узорку од три-траке. Један је од најчешће коришћених обрасци предроманичке Хрватске уметности. Налази се на и унутар црквама, као и манастира подигнутих у раносредњовековној краљевини Хрватској између деветог и почетка дванаестог века. Орнаменталне жице су понекад биле груписане заједно са животињским и биљним фигурама.

Најрепрезентативнији примери натписа украшених преплетом су Башкчанска плоча, крстионица хрватског кнеза Вишеслава и Бранимиров натпис. Други значајни примери налазе се у близини Книна, у Ждрапању и Жавићу код насеља Брибир, Рижиницама код Солина и у Сплиту и Задру.[1]

Хрватска има цивилно и војно одликовање под називом Орден Хрватског Преплета.[2]

Мотиви ових плетеница преузети су из античке уметности (таласи, тропругасти гајтани, пентаграми, мреже ромбоа...), али док су у антици ови орнаменти служили само као оквир, у предроманици испуњавају целу површину. Количина, али и надалеко познат квалитет материјала и резбарења споменика предроманичке скулптуралне пронађених на источној обали Јадрана доказује снажну грађевинску и клесарску активност великог броја занатлија и радионица. За разлику од хиљада фрагмента тканих рељефа у Далмацији, на северу су пронађена само два: један у Лобору и један код Илока.

Плетерни Крст[уреди | уреди извор]

Током осмог века, Папа је Хрватској доделио свој идиосинкратични крст заснован на хрватском преплету. Обично је познат као Плетер крст. Симбол се и данас веома користи и обожава у Хрватској јер представља и хришћанство и хрватску културу.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Пример:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Vijest 181”. web.archive.org. 2011-07-15. Архивирано из оригинала 15. 07. 2011. г. Приступљено 2022-10-01. 
  2. ^ „Pravilnik Reda hrvatskog pletera”. narodne-novine.nn.hr. Приступљено 2022-10-01. 
  3. ^ „PLETER CROSS, Sterling Silver, 1.32g RE-STOCKED! DISCOUNTED!”. HEART OF CROATIA GIFTS (на језику: енглески). Приступљено 2022-10-01. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]