Хришћанска назаренска заједница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Хришћанска назаренска заједница је верска заједница чије се учење заснива искључиво на Светом писму. У Србији, седиште јој је у Новом Саду у улици Валентина Водника 12. Колико је познато, Назарени су распрострањени у 20 држава широм света: Мађарска, Аустрија, Канада, Сједињене Америчке Државе, Немачка, Аустралија, Јапан, Бразил, Мексико, Украјина, Словачка, Румунија, Србија, Хрватска, Македонија, Индија, Гана, Израел, Папуа Нова Гвинеја и Швајцарска.

Назарени у Србији[уреди]

Због доста чињеница да су предати Богу, да живе по Библији без обзира на све, Назарени су у великој мери прогањани на просторима бивше СФРЈ. Некада је назаренска заједница била једна од бројнијих у Србији док на сцену није ступио комунизам. Такво уређење је забранило члановима ове заједнице да веру преносе на децу, и воде разговор о вери са било ким. Тако да је данас број Назарена спласнуо и стагнира. Што се тиче распрострањености по Србији, у главном су распрострањени по Војводини. Назарени се на просторима бивше СФРЈ често у говорном жаргону називају и "нововерцима" (по истоименој приповеци Симе Матавуља о њима).

Обејкти - Скупштине[уреди]

Скупштине су места где се одржава Богослужење. Седиште Хришћанске назаренске заједнице је у Новом Саду, у улици Валентина Водника бр.12. (Слика)

Адресе неких назаренских скупштина данас:

Црква Хришћанске назаренске заједнице у Новом Саду..jpg
Град/место Адреса
Нови Сад Валентина Водника 12
Београд Таковска 49а
Земун Светосавска 16
Панчево Цара Лазара 4
Зрењанин Таковска 23
Вршац Светозара Милетића 33
Стара Пазова Јана Колара 8

Начин живота назаренске заједнице[уреди]

У складу са стиховима из Библије: Исаија 42,8; Дела Апостолска 4,12; Јеванђеље по Јовану 5,41; 5,44; 12,43, Верници ове заједнице не славе крсну славу.

У складу са стиховима из Библије: 2. Књ. Мојсијева 33,5; Прва посланица Тимотију 2,9; Прва петрова посл. 3,3, Жене у овој цркви не носе накит и шминку.

У складу са стиховима из Библије: Исаија 1,13, не практикују кад. У складу са стиховима из Библије: Прва п. Коринћанима 11,4, мушкарци не смеју бити покривене главе. У складу са стиховима из Библије: Прва п. Коринћанима 11,5, жене у току службе и молитве морају имати покривену главу.

У складу са стихом из Библије: Јеванђеље по Луки 3,21; 3,22; 3,23, не крсте малу децу. У складу са стиховима из Библије: 2.књ. Мојсијева 20,4; 20,5; 31,15; Дела апостолска 17,29; Откривење 9,20: не практикују иконе.

Разлике од других заједница[уреди]

За разлику од већине осталих цркава и верских заједница, Назарени не тврде да само њихова заједница води у спасење.

Још једна велика разлика од многобројиних осталих верских зајеница је податак да Назарени немају свој превод, свој препис Библије. Користе Свето Писмо са званичним српским преводом: Ђуре Даничића(Стари завет) и Вука Стефановића Караџића (Нови завет).

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]