Хришћанска назаренска заједница

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Назарени.

Хришћанска назаренска заједница је верска заједница чија се доктрина заснива искључиво на Светом писму. У Србији, седиште јој је у Новом Саду у улици Валентина Водника 12. Данас у Мађарској, Аустрији, Канади, САД-у, Немачкој, Аустралији итд. број верника узима много веће размере него у Србији. Само Мађари броје око 6.000 крштених и још много људи који нису званично чланови заједнице.

Назарени у Србији[уреди]

Због доста чињеница да су предати Богу, да живе по Библији без обзира на све, Назарени су у великој мери прогањани на просторима бивше СФРЈ. Некада је назаренска заједница била једна од бројнијих у Србији док на сцену није ступио комунизам. Такво уређење је забранило члановима ове заједнице да веру преносе на децу, и воде разговор о вери са било ким. Данас, 2013. године у Србији има нешто изнад 1000 крштених чланова заједнице, и још доста деце, и људи са стране. У Београду се налазе две ове заједнице. Једна је на Палилули, у улици Таковска 49, а друга се налази у Земуну, смештена у Светосавској 16.

Начин живота назаренске заједнице[уреди]

У складу са стиховима из Библије: Исаија 42,8; Дела Апостолска 4,12; Јеванђеље по Јовану 5,41; 5,44; 12,43, Верници ове заједнице не славе крсну славу.

У складу са стиховима из Библије: 2. Књ. Мојсијева 33,5; Прва посланица Тимотију 2,9; Прва петрова посл. 3,3, Жене у овој цркви не носе накит и шминку.

У складу са стиховима из Библије: Исаија 1,13, не практикују кад. У складу са стиховима из Библије: Прва п. Коринћанима 11,4, мушкарци не смеју бити покривене главе. У складу са стиховима из Библије: Прва п. Коринћанима 11,5, жене у току службе и молитве морају имати покривену главу.

У складу са стихом из Библије: Јеванђеље по Луки 3,21; 3,22; 3,23, не крсте малу децу. У складу са стиховима из Библије: 2.књ. Мојсијева 20,4; 20,5; 31,15; Дела апостолска 17,29; Откривење 9,20: не практикују иконе.

Разлике од других заједница[уреди]

За разлику од свих осталих цркава и верских заједница, Назарени не тврде да само њихова заједница води у спасење.

Наравно, често су били називани сектом, због чињенице да су се одвојили од једне веће религије. Тврдња многих психолога, теолога итд., је да је секта она црква или верска заједница чије учење одступа од Библије.

Још једна велика разлика од многобројиних осталих верских зајеница је податак да Назарени немају свој превод, свој препис Библије. Користе Свето писмо у оригиналу са преводом Ђуро Даничића(Стари завет) и Вука Стефановића Караџића (Нови завет).