Хуана Белтранка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хуана Белтранка
Juana la Beltraneja.jpg
Хуана Белтранка
Датум рођења (1462-02-28)28. фебруар 1462.
Место рођења Мадрид
Датум смрти 12. април 1530.(1530-04-12) (68 год.)
Место смрти Лисабон
Династија Трастамара
Отац Енрике IV од Кастиље или Белтран де ла Куева
Мајка Жоана од Португала
Супружник Афонсо V Португалски
Краљица Португалије
Период 30. мај 1475 – 11. новембар
Претходник Изабела од Коимбре
Наследник Eleanor of Viseu

Хуана од Трастамаре (шпански: Juana de Trastamara; Мадрид, 28. фебруар 1462 — Лисабон, 1530)), позната још и као Хуана Белтранка (шпански: Juana la Beltraneja), била је кастиљанска принцеза, кћерка Енрикеа IV и Жоане од Португала. На основу гласина да је краљ Енрике IV био импотентан, с обзиром да није имао порода у свом претходном браку који је трајао 13 година и који је папа Никола V поништио јер се претходно утврдило да се брак све те године уопште није конзумирао, у јавности је одувек постојала јака сумња да је Хуана заиста његова кћерка, што је довело до многих потреса у краљевству, а након његове смрти, и до петогодишњег грађанског рата за престо.

Велики део кастиљанског племства је тврдио да је Хуанин прави отац био заправо племић Белтран де ла Куева, војвода од Албукерка, за кога се сумњало да је краљичин љубавник, а на основу његовог веома брзог успона на двору.

Енрике је прво под притиском племства потписао споразум у ком престо оставља свом брату Алфонсу, а кад је овај напрасно умро, био је присиљен да потпише други споразум у ком као престолонаследницу Кастиље проглашава своју полусестру, Изабелу. Међутим, тај споразум је садржао и клаузулу која је обавезивала Изабелу да се уда само уз Енрикеово одобрење, тако да кад се она тајно венчала са Фернандом II од Арагона, Енрике је сматрао да је уговор прекршен, те је прогласио Хуану својом наследницом. Након његове смрти, разбуктао се грађански рат око престола између Изабелиних и Хуанинин присталица, који се завршио пет година касније, победом Изабеле, која је постала Изабела I од Кастиље.

Са 13 година постала је краљица Португалије — 1475. године удала се за потругалског краља, Алфонса V, што је довело до четворогодишњег португалско-кастиљанског рата у којем је Алфонсо био побеђен (1479) и присиљен да се одрекне брака са Хуаном, а самим тим и на право на кастиљански престо.

Хуана је имала 17 година (1479) када је била присиљена да се повуче у манастир Санта Клара де Коимбра у Португалији, где ће провести остатак свог живота, све до своје смрти 1530.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Енрике IV од Кастиље или Белтран де ла Куева
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Хуана Белтранка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Жоана од Португала
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди]

  • DE AZCONA, Tarsicio. Juana de Castilla, mal llamada la Beltraneja, Madrid 2007.
  • MENÉNDEZ PIDAL, Ramón. Historia de España. Tomos XV y XVII * y **.
  • SITGES, J.B. Enrique IV y la Excelente Señora, Madrid 1912.
  • Cándida Martínez et al. Mujeres en la Historia de España. Juana la Beltraneja. Planeta, Barcelona. 2000. ISBN 978-84-08-03541-1. pp. 137–140
  • Luis Suárez. Isabel la Católica. Biblioteca ABC, Ed. Folio, Barcelona 2004

Спољашње везе[уреди]