Хуго ван дер Хус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хуго ван дер Хус
Датум рођења 1440
Место рођења Гент
Датум смрти 1482
Место смрти Auderghem
Хуго ван дер Хус: Поклоњење пастира (централни део Триптиха Портинари), Галерија Уфици у Фиренци

Хуго ван дер Хус (хол. Hugo van der Goes; рођен око 1435/1440, вероватно у Генту1482. Удергем код Брисела) био је фламански сликар, један од најбољих сликара епохе раног фламанског сликарства друге половине 15. века.

Оригинални допринос његовог сликарства је у комбиновању пејзажа са реалистичним детаљима и дочаравању фантастичних и емотивних стања. На Ван дер Хусов уметнички развој утицали су Рохир ван дер Вејден и Јан ван Ајк.

Његовим најчувенијим делом сматра се Триптих Портинари који је наручио богати фирентинска трговац у Брижу Томазо Портинари. Слика је у Фиренцу стигла 1483. где је постала веома цењена. Имала је велики утицај на италијанске ренесансне сликаре: Гирландаја, Филипино Липија и Леонарда да Винчија. Сцена је постављена делом испред архитектонске позадине, а делом као део пејзажа. Мадона је стилизована и посебно осветљена. Остали ликови су насликани непосредно и реалистично.

Ђорђо Вазари спомиње Триптих Портинари у својим списима, и оно је једино дело које се директно може приписати Ван дер Хусу. Остале слике му се приписују на основу стилских сличности.

Спољашње везе[уреди]