Хуигалпа

С Википедије, слободне енциклопедије
Хиугалпа
Хуигалпа
Застава
Застава
Административни подаци
Држава Никарагва
Становништво
Веб-сајт
juigalpan.gob.ni

Хуигалпа (шпански изговор: [квиˈɣалпа]) је општинско седиште општине Хуигалпа и главни град департмана Чонталес у Никарагви. Налази се у оквиру општине Хуигалпа, приближно 140 км источно од Манагве на месту Каретера Рама, у централном региону Никарагве.

Општина Хуигалпа има 60.900 становника и простире се на 727 km², са густином насељености од 84 / км² (процена из 2019. године).[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Године 1659, градоначелник Џеронимо Виљегас затражио је земљиште од представника шпанске владе Себастијана Алвареза за оснивање града. Овом захтеву је удовољено 24. априла 1668. 11. јуна 1877. Хуигалпа је други и последњи пут проглашен главним градом департмана након 19-годишњег спора са Акојапом. Хуигалпа је подигнута у статус града 27. јануара 1879.

Име Хуигалпа значи „порекло црних пужева“ на индијском језику. Град је коришћен као зауставно место за рударе и пољопривреднике из околине.

Географија[уреди | уреди извор]

Хуигалпа седи у долини у планинама Америскве. Каретера пролази кроз најниже делове града са узвишењем које се уздиже са обе стране. Више тачке широм града пружају јасан поглед на планине Америскве.

Oбразовање[уреди | уреди извор]

Хуигалпа је дом многих огранака никарагванских и централноамеричких универзитета.

  • Universidad Nacional de Ingenieria [UNI]
  • Universidad Cristiana Autónoma de Nicaragua (UCAN)
  • Universidad Internacional (UNIVAL) - Chontales
  • Universidad Nacional Agraria - Juigalpa
  • Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN) - Chontales
  • Universidad Popular de Nicaragua (UPONIC)

Економија[уреди | уреди извор]

У поређењу са осталим деловима Никарагве, Хуигалпа је прилично просперитетна. Одељење Чонталес производи 90% говедине у Никарагви и доминантна је индустрија у региону. Будући да је Хуигалпа највећи град у региону, она такође има мноштво предузећа из трговинског и услужног сектора.

Култура[уреди | уреди извор]

Као највећи град у јужно-централној регији Никарагве, Хуигалпа има разне могућности забаве. Плаза Мајор или Главни трг је главно место у граду, јер је окружен Катедралом, главним јавним зградама, продавницама, ресторанима и баровима.

Студенти и деца се рано поподне друже или играју око штанда бенда, док породице и посетиоци излазе увече у шетњу, мотају се око фонтане или вечерају преко пута. Пеатонал Асунсион, пешачка улица, је потпуно нов додатак градским атракцијама са фонтаном, клупама, пуно дрвећа у сенци, кафетеријама, сладоледима и продавницама коже. Отприлике четири блока северно од Плазе Мајор налази се Пало Соло Парк, лепо уређен поглед на брдо са прекрасним погледом на град и околне планине Америскве, и ресторан који је специјализован за неке од најбољих, органских врхунских говедина у земљи са поглед.

Плес је једна од омиљених забава у Никарагви. Хуигалпа има три „дискотеке“ или плесна клуба: Café Iguana, Hotter’s (Caracoles Negros) и La Quinta.

У Хуигалпи се налази и зоолошки врт Томаса Белта са импресивним избором животиња.

Ту је и археолошки музеј Грегорио Агилар Бареа у Хуигалпи, који садржи неколико камених резбарија и других артефаката пронађених у планинама Америскве. Многи од ових артефаката потичу из домородаца Чонтал.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Citypopulation.de Population of departments and municipalities in Nicaragua

Спољашње везе[уреди | уреди извор]