Хумка код Варцалове воденице

Из Википедије, слободне енциклопедије

Хумка код Варцалове воденице је археолошки локалитет који се налази у месту Рума (општина Рума). Период градње је од краја 10. века до друге половине 15. века. Припада категорији споменика културе од великог значаја, који је уписан у централни регистар 1995.

Локација[уреди]

Археолошко налазиште је констатовано око 2 km од Руме, на потесу Старе кудошке ливаде. У питању је природно узвишење на коме је откривена некропола са гробљанском црквом. Заштитна ископавања извршена су 1983. када је изграђен ауто-пут у овој области. Истражена је површина од 500 m².

Некропола[уреди]

На налазишту је откривена некропола са остацима локалног становништа словенског етноса. Некропола је била у функцији од краја 10. до друге половине 15. века. Откривено је 236 гробова са 267 индивидуа. У старијем периоду покојници су сахрањивани у једноставне јаме. Каснијем периоду припадају имитације конструкције сандука од римских опека. Покојници су полагани у гробове у правцу западисток. Велики број остатака је поремећен услед недостатка трајних надземних обележја места где су сахрањени покојници.

Претпоставља се да је на узвишењу постојала и гробљанска црква. Откривени су темељи од ломљеног камена и кречног малтера, ширине 8,40 m.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]