Whonamedit?

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хунејмдит)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Whonamedit? (транскр. Хунејмдит; прев. „ко га је именовао?”) веб-сајт је на енглеском језику, база биографских и библиографских података и речник медицинских епонима,[a] који је на дан 8. јануара 2011. имао 8.523 медицинских епонима и 3.410 биографија људи повезаних са њима (128 жена [1] и 3.280 мушкараца , односно лекара по којима се неки појам у медицини именован).[2]

Иако је сајт примарно речник епонима, у њему се уз биографске податке наводи и свеобухватна библиографија многих лекара и научника.

Велики број биографских ставки и епонима се на сајту може лако претраживати по абецедном реду и по категорији, а листа свих епонима је брзо доступна и по земљама и презименима наведених људи, а постоји и посебна листа епонима и биографија жена.

Сајт је настао 1994. у Норвешкој, од стране норвешке групе ентузијаста, под руковотсвом историчара медицине Оле Данијел Енерсена (Ole Danielem Enersenem), са плановима да буде проширен (са садашњих 8.294), на више од 15.000 епонима и 6.000 биографија.[3]

Иако је сајт поједностављен, и углавном развијен у текстуалном облику, без илустрација и са одређеним грешкама у библиографским подацима и неким застарелим епонимима (који су временом измењени или се повремено мењају новим у пракси провереним доказима),[4] неспорна је чињеница да он може послужити као извор многобројних биографских и библиографских података о истакнутим ствараоцима у области медицине.[5]

Садржаји[уреди | уреди извор]

Сви садржаји на сајту, ради лакшег претраживања, груписани су у следећих пет тематских целина:

1. Списак мушкараца и жена по земљама
2. Списак мушкараца и жена по абецедном редоследу
3. Списак епонима по абецедном редоследу
4. Списак жена по абецедном редоследу
5. Књижара

Whonamedit? не даје медицински саветe[уреди | уреди извор]

Овај сајт није намењен да даје медицински савете, већ га треба схватити само као прегледни сајт о медицинским епонима и особа које стоје иза њих као личности, од општег интереса.

Никакве информације које се овде наводе не смеју се користити у медицинске сврхе, дијагностичке, терапијске или на други начин, већ се за то треба обратити лекару — једно је од најважнијих упозорења аутора сајту, кога се требају придржавати сви корисници његових услуга.

Напомена[уреди | уреди извор]

  1. ^ Медицински епоним је било која реч везана за медицину, која потиче од имена неке стварне или измишљене особе.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ (језик: енглески)A list of eponymous women
  2. ^ Health Sciences Center New Orleans ho Named It? (medical eponyms) [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (28. мај 2010)
  3. ^ „Планови и намере аутора сајта Who Named It?”. Архивирано из оригинала на датум 05. 12. 2006. Приступљено 09. 01. 2011. 
  4. ^ A J Larner, Who named it? www.whonamedit.com, J Neurol Neurosurg Psychiatry 2003;74:1614 doi:10.1136/jnnp.74.12.1614
  5. ^ Huber, Jeffrey T.; Swogger, Susan (2014). Introduction to Reference Sources in the Health Sciences, Sixth Edition. American Library Association. стр. 196. ISBN 978-0-8389-1184-6. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]