Царева нова школа

С Википедије, слободне енциклопедије

Царева нова школа
Лого серије
Препознатљиво и каоThe Emperor's New School
Жанркомедија
ФорматТВ серија
ТворацМарк Дајндал
РежијаДејвид Нот
Ови Перкинс
СценариоКевин Д. Кемпбел
Ед Скарла
Марк Дајндал
Гласове позајмилиЏон Пол Ману
Џесика Дичико
Патрик Ворбертон
Ерта Кит
Брајан Камингс (1. сезона)
Џон Гудман (2. сезона)
Шејн Бомел
Кертис Армстронг
Боб Берџен
Рип Тејлор
КомпозиторМајкл Травера
Држава порекла САД
Језикенглески
Број сезона2
Број епизода52
Продукција
Извршни продуцентБобс Ганавеј
Дужина трајања30 минута
Продуцентска
кућа
Walt Disney Television Animation
ДистрибуцијаThe Walt Disney Company
American Broadcasting Company
Емитовање
Премијерно наДизни канал
Формат слике1080i (16:9) (ХДТВ)
Формат тонадолби диџитал 5.1
Прво приказивање27. јануар 2006. — 20. новембар 2008.

Царева нова школа (енгл. The Emperor's New School) америчка је анимирана телевизијска серија чији је творац Марк Дајндал, која садржи две сезоне које су се емитовале од 27. јануара 2006. до 20. новембра 2008. године. Представља спин-оф филма из 2000. године Царев нови фазон. У серији, Куско мора ићи у државну средњу школу, Академију Куско, пре него што постане цар Царства Инка.[1][2] Изма, Кусков бивши саветник, прерушава се у директорку школа у покушају да га натера да пропусти своје часове да би могла постати сама царица. Добија помоћ од свог помоћника Кронка, Куску помажу његова другарица Малина и сељанин Пача и његова породица. Епизоде користе психолошку комедију и секције где Куско прекида сцене како би се директно обратио гледаоцу.

Већина оригиналне поставе — Ерта Кит, Патрик Ворбертон, Боб Берџен и Венди Мелик — вратила се за серију, иако је Џон Пол Ману заменио Дејвида Спејда у главној улози. Брајан Камингс привремено је испунио улогу Џон Гудмана. Извршни продуцент Бобс Ганавеј добио је Дајндалово одобрење и желео је да сачува елементе из филма у свом телевизијском спин-офу, посебно у свом уметничком стилу. Епизоде су продуциране користећи традиционалну 2Д анимацију. Према Ганавеју, изабрани су академски амбијенти и приче за истраживање Кускове друштвене неспособности. Мајкл Тавера је написао уводну шпицу, иако су Лора Дикинсон и Кит такође допринели саундтреку.

У Србији, Црној Гори, Северној Македонији и Републици Српској, цртана серија је синхронизована на енглески кренула са емитовањем на српској верзији Дизни канала у априлу 2012. године. Нема ДВД издања.

Синопсис[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Адолесцентски цар/означитељ Куско не сме да влада нити живети у палати док не заврши Академију Куско. Као несташан, лењ ученик, он је у опасности да остане нелагодан гост у скромној породици лама-пастира Паче. Може чак бити и потпуно срушен, ако зли претендент Изма добија свој пут у бескрајним плановима који укључују нежног Кронка и чаробне напитке. Ипак, неозбиљан Куско тежи детињастим задовољствима и другарици Малини, његовој супротности као ученици манекенки, незаинтересованом често његовом спасењу, као и Кронку.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Erickson, Hal. „The Emperor's New School [Animated TV Series] (2006)”. AllMovie. Архивирано из оригинала 2. 6. 2016. г. 
  2. ^ MacPherson, Karen (26. 1. 2006). „On the Tube: Kuzco takes the limelight in 'Emperor's New School'. Pittsburgh Post-Gazette. Приступљено 21. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]