Царевчеви дани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Царевчеви дани
Споменик Царевцу.jpg
Споменик Царевцу у Великом Градишту
Жанрмузика
Датум(и)јул
Основан1995.
Трајање4 дана
Типкултурно-уметнички
ЛокацијаСрбија Велико Градиште, Србија

Царевчеви дани су традиционална музичка манифестација посвећена Властимиру Павловићу Царевцу, оснивачу Народног оркестра Радио Београда. Одржава се током јула месеца, сваке године, у Великом Градишту.

Историја[уреди]

Овај фестивал, уједно и такмичење виолиниста, одржава се од 1995. године и представља један од најзначајнијих фестивала у Великом Градишту који сваке године привуче велики број заљубљеника музике. Одржава се у част Властимиру Павловићу Царевцу, који је рођен у селу Царевац по коме је и добио надимак. Фестивал се најпре одржавао 3 дана, док је од 2015. године уведен и четврти дан (14—17. јул). Под покровитељством је општине Велико Градиште, Министарства културе и информисања Републике Србије и Музичке продукције РТС-а. За време трајања манифестације сваке године у Велико Градиште дође и велики број јавних личности.[1]

Програм манифестације[уреди]

Осим такмичења виолиниста у оквиру фестивала одржава се такмичење певача као и концерти класичне музике, џеза и етно музике. Треба напоменути да културно-уметнички програм и временски период одржавања манифестације варира из године у годину.

Први дан[уреди]

Први дан и почетак фестивала углавном обележава отварање изложбе слика градиштанских уметника у Народном музеју, а потом се, у сали СО Велико Градиште, одржава разноврстан културно-забавни програм. Након полагања венца на споменик Царевцу и пригодне беседе, програм се сели на Летњу позорницу где се вече завршава великим концертом на коме наступају неки од најпознатијих домаћих певача.[2]

Други дан[уреди]

Други дан по најновијем програму фестивала резервисан је за село Царевац, родно место великана народне музике, где се, након полагања венаца на спомен плочу и бисту Властимира Павловића Царевца, одржава културно-уметнички програм. Овај дан употпуњују наступи Ансамбла народних игара и песама, и млади виолинисти, ученици Музичке школе из Великог Градишта као и инструментални солисти.[3]

Трећи дан[уреди]

Од 2015. године, у трећој деценији постојања фестивала, а трећег дана, одржава се певачко такмичење. На такмичењу наступају млади вокални солисти уз пратњу Народног оркестра РТС-а. У ревијалном програму представиће се солисти и Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића.

Четврти дан[уреди]

Прошлогодишњи фестивал је последњег, четвртог, дана отворио Округли сто на тему – „Трећа деценија музичког фестивала“ у Народној библиотеци „Вук Караџић“. Најважнији део манифестације, такмичење виолиниста, одржава се на Летњој позорници на обали Дунава у Великом Градишту. Тада мајстори на виолини имају прилике да покажу своје умеће уз пратњу Народног оркестра РТС-а.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Манифестације и забава Велико Градиште, приступљено 18.05.2016.
  2. ^ Царевчеви дани Архивирано на сајту Wayback Machine (август 10, 2016) (на језику: енглески), приступљено 18.05.2016.
  3. ^ Фестивал који негује народну музику, приступљено 18.05.2016.

Спољашње везе[уреди]