Циганска печурка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Циганска печурка
Rozites caperatus.jpg
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномијално име
Cortinarius caperatus
(Pers.) Fr. (1838)
Синоними

Rozites caperata

Циганска печурка или циганчић (Cortinarius caperatus) је печурка која расте у мешовитим шумама. Честа је врста у Србији на брдским пределима.

Опис[уреди]

  • Шешир је 6-12цм, кожасто-смеђе до жуто-смеђе боје са сивим преливима.[1] У младости је звонастог облика, потом купасто испупчен и на крају раширен са грбицом. У младости је прекривен брашнастим сребрнасто-белим велумом, зракасто набораним и без сјаја. Старенјем руб добија радијалне пукотине.
  • Листићи су белкастосиви, глинастосмеђи после тога боје цимета, збијени, равно прирасли и зупцем прирасли уз дршку.[1] Оштрице су нажљебљене.
  • Дршка је светла, беличаста, прљаво-беличаста, свиленкаста, ваљкастог облика, јака, пуна и има прстен.[1] Прстен је кожаст, често раздеран. Изнад прстена је браздаста, испод њега ситно уздужно влакнаста..
  • Месо је беличасто или жућкасто, меко, пријатног мириса и благог укуса.. Ова печурка је цењена јестива врста, али се врло често уцрвља.[1]

Станиште и доба раста[уреди]

Честа је у мешовитим шумама од јула до краја октобра.[1] Расте нарочито у четинарским, ређе листопадним шумама, у брдским пределима.

Мере опреза[уреди]

С обзиром на то да ова гљива садржи високи проценат кадмијума, а после незгоде у Чернобиљу и друге радиоактивне супстанце, не треба је јести у већим количинама. Због зракасто распоређених пукотина на рубу шешира, могућа је замена са гљивама рода Inocybe (cepače).

Литература[уреди]

  • Флик, M. (2017). Која је ово гљива? Препознавање, сакупљање, употреба. Београд: Едиција доо.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Мартић, М. 2003. Наше гљиве. Легенда: Чачак. ISBN 86-7784-049-4