Пређи на садржај

Цизелирање (уметност)

С Википедије, слободне енциклопедије
Уметничко дело настало техником цизелирања

Цизелирање или прецизно дотеривање (од нем. zieselieren и фр. ciseler) је стара занатска техника којом се искуцавањем ручно (или ређе машински) уз помоћ чекића и финог малог длета врши уметничко дотеривање и украшавање — урезивање, разних ликовних форми, на глатким изливеним или искованим површинама у злату, сребру, месингу, кристалу, мермеру итд.[1] Примена ове технике је нужна након ливења или након примене неког другог примарног поступка.[2]

Занатлије (уметници) које се баве овом техником зову се цизелири.

Немана и циљ[уреди | уреди извор]

Цизелирање које може бити топло и хладно, намењено је за дораду одливака и других материјала али и као самостална техника за рад на равним плочама и другим предметима.

Главни циљ цизелирања је дати површини жељени естетски изглед и нагласити њен уметнички ефекат.

Начин рада[уреди | уреди извор]

Прибор и алат који се користи у цизелирању
Цизелирање одливака и откивака

Код одливака цизелирање има за циљ да фином дорадом да лепши изглед поједим формамама које се изливањем и откивањем не могу добити, или да уклони избочине и рисове заостале након процеса ливења.

Цизелирање равних плоча

Равне и глатке површине метала обрађују се цизелирањема на мекој површини (воску или цизелирском киту), најчешће у поступку негатива, искуцавањем са задње стране, да би се накнадна дорада, обавила искуцавањем и са предње стране.

Резултат рада[уреди | уреди извор]

Иако је најчешће резултат рада плитки рељеф, на овај начин се могу формирати и тродимензионални објекти.

Мало је техника која даје широку експресију, а истовремено су економичне и једноставне.

У случају цизелинрања ради се супротно од гравирања (које са ради са предње стране) - куцањем на задњем делу металне плоче.

Ова техника се користи независно, или са другим техникама у завршној изради већ обликованих предмета, скулптура, накита итд.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ É. Faure, Hist. de l'art, 1909, стр. 28.
  2. ^ Leksikon Likovna umetnost, Cankarjeva založba, 1985.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Erhard Brepohl: Theorie und Praxis des Goldschmieds. 15., erweiterte Auflage. Fachbuchverlag Leipzig im Hanser-Verlag, München u. a. 2003, ISBN 3-446-22364-9.
  • Manfred Kluge (Lektorat): Metalltechnik. Metallbau- und Fertigungstechnik, Grundbildung (= Europa-Fachbuchreihe für Metallberufe.). 9., erweiterte Auflage. Verlag Europa-Lehrmittel, Haan-Gruiten 2007, ISBN 978-3-8085-1139-8.
  • Gert Lindner: Das große Mosaikbuch vom Werken. Kreatives Gestalten, Werkstoffe und Techniken. Völlig neu bearbeitete Ausgabe. Mosaik-Verlag, München 1979, ISBN 3-570-06469-7.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]