Цилиндар (шешир)

С Википедије, слободне енциклопедије
Цилиндар

Цилиндар (енг. top hat) је врста шешира. Име је добио због свог цилиндричног облика. Висок је, равног врха и широког обода. Највише је ношен од краја 18. века до средине 20. века. Цилиндар се некада повезује са вишом класом, и тако постаје мета за сатиричаре и друштвене критичаре. Конкретно, био је кориштен као симбол капитализма, дуго пошто су престали да га носе они који су били исмевани. Цилиндар се данас такође повезује са мађионичарским триковима.

Историја[уреди | уреди извор]

Само порекло цилиндра је нејасно. Господа су почела да га носе крајем 18. века. Једна слика Карла Вернеа из 1796. приказује мушкарца са овим типом шешира.[1] Прво свилени цилиндар у Енглеској се приписује шеширџији из Мидлсекса, Џорџу Данеју, 1793. године.[2] У току наредних 20 година цилиндар је постао популаран у свим друштвеним класама. У то време припадници више класе су углавном носили цилиндре направљене од дабровог крзна. Цилиндри су постали део униформи које су носили плицајци и поштари.

Током 19. века цилиндар се развио из моде у симбол високог положаја.

До краја Другог светског рата цилиндар је постао реткост, мада се и даље носио у формалним приликама. Цилиндар се задржао у политици и интернационалној дипломатији доста дуго, чак до 1961. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Le Centenaire du Chapeau". La Mode Pratique (6): 66–7. 6 February 1897 (referenced in Tigersprung: Fashion in Modernity by Ulrich Lehmann)
  2. ^ "The First Silk Top Hat". Ascot Top Hats Ltd News Release. 16 June 2009 (referenced in Ascot Top Hats)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]