Црвена застава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Совјетски постер са црвеном заставом у част пете годишњице Октобарске револуције
Црвене заставе пред Националним музејем Кине у Пекингу

Црвена застава је један од главних симбола социјализма, комунизма и већине осталих левичарских идеологија. Застава се повезује са левицом још од Француске револуције.[1] Социјалисти су усвојили црвену заставу као свој симбол током револуција 1848. године. Комунисти су је усвојили након коришћења у Париској комуни 1871. године.[2] Црвена застава је била или и даље јесте застава неколико социјалистичких држава, попут Совјетског Савеза, НР Конга, Кине и Вијетнама. У част црвене заставе складана је и италијанска песма Бандијера роса.

Историја[уреди]

Црвена боја се током Француске револуције од 1789. године повезивала са домољубљем, а била је присутна и на француском триколору. Јакобинци су први окарактерисали црвену заставу као симбол проливене крви бораца.[3] Током грађанског рата у Уругвају, застава партије Колорадо била је црвене боје. Ђузепе Гарибалди, који је учествовао у том рату, своје је трупе приликом уједињења Италије 1861. назвао црвенокошуљашима, по узору на боју заставе.

Током револуције 1848. године, француски социјалисти и радикални републиканци усвојили су заставу као своју и тражили да она постане службена застава Француске. До оснивања Париске комуне 1871, црвена застава је усвојена као симбол комунизма.[2] Застава је била коришћена и током чувених првомајских демонстрација у Чикагу 1886. године.

Црвена застава постала је симбол пролетеријата и постала веома популарна након социјалистичке Октобарске револуције 1917. године.[4] По узору на заставу је направљена и застава Совјетског Савеза 1923. године.[4] Многе комунистичке партије, које су осниване после Октобарске реовлуције, усвојиле су црвену заставу као своју званичну заставу. У последње време, социјалдемократске странке су почеле да напуштају црвену заставу као свој симбол и уместо тога користе „црвени квадрат“.

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

  1. Brink, Jan ten Robespierre and the Red Terror, 1899.
  2. 2,0 2,1 "Story of the Red Flag", Revolution, 19.5. 2006., Приступљено 26.12. 2011.
  3. Flags of the World, "French Revolution"
  4. 4,0 4,1 Flags of the World, "Soviet"

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]