Црвена застава

С Википедије, слободне енциклопедије
Совјетски постер са црвеном заставом у част пете годишњице Октобарске револуције
Црвене заставе пред Националним музејем Кине у Пекингу

Црвена застава је један од главних симбола социјализма, комунизма и већине осталих левичарских идеологија. Застава се повезује са левицом још од Француске револуције.[1] Социјалисти су усвојили црвену заставу као свој симбол током револуција 1848. године. Комунисти су је усвојили након коришћења у Париској комуни 1871. године.[2] Црвена застава је била или и даље јесте застава неколико социјалистичких држава, попут Совјетског Савеза, НР Конга, Кине и Вијетнама. У част црвене заставе складана је и италијанска песма Бандијера роса.

Историја[уреди | уреди извор]

Црвена боја се током Француске револуције од 1789. године повезивала са родољубљем, а била је присутна и на француском триколору. Јакобинци су први окарактерисали црвену заставу као симбол проливене крви бораца.[3] Током грађанског рата у Уругвају, застава партије Колорадо била је црвене боје. Ђузепе Гарибалди, који је учествовао у том рату, своје је трупе приликом уједињења Италије 1861. назвао црвенокошуљашима, по узору на боју заставе.

Током револуције 1848. године, француски социјалисти и радикални републиканци усвојили су заставу као своју и тражили да она постане службена застава Француске. До оснивања Париске комуне 1871, црвена застава је усвојена као симбол комунизма.[2] Застава је била коришћена и током чувених првомајских демонстрација у Чикагу 1886. године.

Црвена застава постала је симбол пролетаријата и постала веома популарна након социјалистичке Октобарске револуције 1917. године.[4] По узору на заставу је направљена и застава Совјетског Савеза 1923. године.[4] Многе комунистичке партије, које су осниване после Октобарске реовлуције, усвојиле су црвену заставу као своју званичну заставу. У последње време, социјалдемократске странке су почеле да напуштају црвену заставу као свој симбол и уместо тога користе „црвени квадрат“.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Brink, Jan ten (1899). Robespierre and the Red Terror. ISBN 1402138296. 
  2. ^ а б "Story of the Red Flag", Revolution, 19.5. 2006, Приступљено 26.12. 2011.
  3. ^ Flags of the World, "French Revolution"
  4. ^ а б Flags of the World, "Soviet"

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]