Црвендаћ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Црвендаћ
Erithacus rubecula -Norway -singing-8.jpg
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Породица: Muscicapidae
Род: Erithacus
Врста: E. rubecula
Биномијална номенклатура
Erithacus rubecula
(L., 1758)
Erithacus rubecula distribution.png
Жуто - лето, зелено - стално, плаво - зима

Црвендаћ (лат. Erithacus rubecula) врста је птица из рода Erithacus. То је мала птица која се храни инсектима и која се претходно убрајала у фамилију Turdidae, али данас је класификована у фамилију мухарица (Muscicapidae).

Опис[уреди]

Црвендаћ је мала птица, величине врапца, дужине око 15 cm. Одрасле јединке су с горње стране (леђа, реп и крила) маслинасто-сиве боје, док су им грло, груди и глава жутоцрвене боје, одакле им и потиче име. Трбух је светлије, беле боје. Младунци нису тако упечатљивих боја, већ неугледне тамне боје. Женка црвендаћа снесе од три до девет јаја, најчешће пет јаја неколико пута годишње. Већ након пар недеља седења на јајима, излегну се младунци који су са отприлике петнаест дана старости способни за самосталан живот. Црвендаћ је птица скиталица. Зими се задржава на подручјима с бољом понудом хране.[2]

Исхрана[уреди]

Храни се највише инсектима и малим пужевима, али често једе и плодове биљака. Дакле, ова врста се најчешће храни инсектима, црвима, воћем и семенима.

Размножавање[уреди]

Јединке ове врсте имају различите тактике удварања за смањење територијалне агресије међу мужјацима, као што су ритуали храњења женки чак и током периода инкубације. Пар може имати 2-3 легла са 5-6 јаја сваке године. Јаја морају бити инкубирана 12-14 дана. Родитељи се брину за младе након излегања у периоду 14-16 дана након чега су спремни за излетање.[3] Граде гнезда у пукотинама и рупама. Репродуктивна сезона траје од марта до јуна.[4]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. BirdLife International (2016). Erithacus rubecula. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2016: e.T22709675A87880390. Приступљено 13. 12. 2016. 
  2. Црвендаћ (Erithacus rubecula), zivotinjsko-carstvo.com. Приступљено 14. септембра 2014.
  3. „Bird Profile of the European Robin”. Приступљено 24. 9. 2016. 
  4. „European Robins”. Приступљено 24. 9. 2016. 

Спољашње везе[уреди]