Пређи на садржај

Црвеница

С Википедије, слободне енциклопедије
Црвеница
Terra Rossa
развијено
Климасуптропска

Црвеница је тип земљишта карактеристичан за медитеранске крашке пределе, тј. терене изграђене од кречњака који добијају знатну количину падавина. Црвеница је тзв. тешко тле, збијено, с мало хумусних материја. Али, црвеница лако упија и дуго задржава воду, што омогућује биљкама да на њој опстају и током сувог, жарког и дугог медитеранског лета. У стручној литератури црвеница је позната под италијанским називом terra rossa. Овај тип земљишта настаје растварањем кречњака и доломита и представља његов неразградиви остатак. Формира се по дну вртача, увала и крашких поља.

Црвеница се у Црној Гори јавља од Херцег Новог до ушћа Бојане. Изразита је у Зетској и Бјелопавлићкој низији. У Србији тера роса захвата мање просторе у Рашкој, Шумадији (Страгари и Топола), затим у Метохији и источној Србији.

Тера роса је глиновита, мрвичасте структуре. Садржај хумуса је око 1-3%. Садржи оксиде гвожђа и алуминијума, који јој дају црвену боју, због чега је и добила име. Спада у типска — развијена земљишта. На вишим надморским висинама прелази у гајњаче и подзоле захваљујући порасту количине падавина. Црвеница је погодна за гајење винове лозе и воћа (смоква, маслина и др).

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Родић, Д. и Павловић, М, (1994): Географија Југославије, Савремена администрација, Београд

Спољашње везе[уреди | уреди извор]