Црква Вазнесења Господњег у Крупњу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Вазнесења Господњег
Crkva Vaznesenja gospodnjeg (stara), Krupanj 02.jpg
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шабачка
Оснивање18391842.
ОснивачСрпска православна црква
Локација
МестоКрупањ
ДржаваСрбија

Црква Вазнесења Господњег у Крупњу је подигнута у периоду од 1839. до 1842. године, припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Поред ње је 1932. године подигнута спомен-црква истог посвећења са криптом.[1][2]

Прошлост[уреди]

По истеривању Турака из места 1834. године, указала се потреба за подизањем цркве у самом Крупњу, пошто је у њему постојала само џамија, док је црква у Добром Потоку опслуживала Крупањ и тамо се налазило православно гробље. Место за цркву поклонио је председник Примиритељног суда Мића Јевтић.

Изглед цркве[уреди]

Црква посвећена Вазнесењу Господњем је подигнута као једнобродна грађевина, са полукружном олтарском апсидом и четвртастим плитким избоченим певничким просторима на јужном и северном зиду. Озидана је комбинацијом ломњеног камена и сиге и није засвођена. Омалтерисана је и окречена споља и изнутра. На фасади нема никаквих украса, сем што се изнад западних врата у полукружном удубљењу налазила храмовна икона. Црква има пет прозора на којима се налазе решетке од кованог гвожђа и двоја улазних врата - са запада и севера. Кров је некада био висок, покривен шиндром - у новије време покривена је црепом.

У самом храму, часна трпеза је од тесаног камена, а иконостас је дрвена преграда на којем је неколико парчади дуборезне чипке, без икона. Храм је поплочан циглом, а у кружној мермерној плочи - амвону, налази се уклесана шестокрака звезда и година обнове 1855. Уз јужну страну цркве налазе се ктиторски и свештенички гробови, а до ових мање гробље изгинулих 1914. године и 1941. године. На северној страни цркве налази се плоча на којој је забележено да је 1904. године ову цркву посетио краљ Петар Карађорђевић. На истој страни је и друга плоча на којој су имена изгинулих ратника 1912-1918. године.

Икона у цркви нема јер је 1953. године иконе преузео музеј у Шапцу. Од 25 икона преузетих из ове цркве данас се у Шапцу чувају само три, док о осталих двадесет и две нема трага. Сачуване су двери из 1826. године откупљене од Добропоточке цркве.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „Цркве Крупња”. Растко. Приступљено 17. 10. 2016. 
  2. ^ „СТАРА ЦРКВА СВ. ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У КРУПЊУ”. ТО Крупањ. Приступљено 17. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди]