Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу
Potporanj, Orthodox Church.jpg
Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу
Опште информације
МестоПотпорањ
ОпштинаВршац
Држава Србија
Време настанкапочетак 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина 17 13000

Црква Вазнесења Христовог у Потпорњу, месту у општини Вршац, припада Епархији банатској српске православне цркве. Подигнута је почетком 18. века и представља споменик културе од великог значаја.

Црква је ниска једнобродна грађевина, малих димензија, са несразмерно великом полукружном олтарском апсидом на истоку и звоником на западној страни. Прислоњени пиластри који уоквирују главни улаз и протежу се до врха звоника, заједно са волутним завршецима забата, наглашавају значај западног прочеља. Једини украс на фасадама представља профилисан кровни венац. Сликана декорација зидане иконостасне преграде дело је непознатог аутора. Из времена градње цркве потиче и црквени мобилијар, изузетно дрворезбарско остварење са обиљем стилизованих биљних орнамената. Дашчани свод је осликан почетком 20. века.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.