Црква Покрова Пресвете Богородице у Баричу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Покрова Пресвете Богородице у Баричу
Опште информације
Место Барич
Општина Обреновац
Држава  Србија
Време настанка 1874.
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Градски завод за заштиту споменика културе
Седиште Београд

Црква Покрова Пресвете Богородице у Баричу, насељеном месту на територији градске општине Обреновац, подигнута је 1874. године, припада Архиепископији београдско-карловачкој Српске православне цркве. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Црква посвећена Покрову Пресвете Богородице у Баричу саграђена је као једнобродна грађевина мањих димензија, засведена полуобличастим сводом, са полукружном олтарском апсидом на истоку.

Иконостас је украшен иконама пренетим из топчидерске цркве Светих апостола Петра и Павла, које су између 1834. и 1838. године израдили земунски сликар Константин Лекић, зограф Јања Стергевић Молер и сликар Димитрије Јакшић. Константин Лекић је аутор престоних икона Христа и Богорице, изведених у маниру развијеног барока, док је Јања Молер израдио празничне и апостолске иконе. Представе на царским и бочним дверима израдио је Димитрије Јакшић комбинујући барокне и класицистичке утицаје. [2]

Поред тога што представља својеврсну галерију иконописних дела најзначајнијих аутора у српском црквеном сликарству прве половине 19. века, црква чува знатан број богослужбених књига из 18. и 19. века.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „Црква Покрова Пресвете Богородице у Баричу”. Каталог непокретних културних добара на подручју града Београда. Приступљено 10. 10. 2016. 
  2. ^ Обрадовић, Гордана Б (2005). Православље у обреновачкој Посавини. Обреновац. стр. 91—109. ISBN 86-903425-1-6. 

Спољашње везе[уреди]