Црква Преподобног Сисоја Великог у Поточарима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Преподобног Сисоја Великог
Основни подаци
Статусу изградњи
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија зворничко-тузланска
Оснивање1999.
ПосвећенСисоју Великом
Локација
МестоПоточари, Општина Сребреница
Држава Република Српска

Црква Преподобног Сисоја Великог једнобродна је грађевина у Поточарима, општина Сребреница, Република Српска. Припада епархији зворничко-тузланској, а посвећена је Сисоју Великом.

Градња цркве започета је 1999. године према пројекту архитекте Велимира Стојановића. Сазидана је од ситне цигле, димензија је 17 × 8,36 m и има дрвени звоник. Темеље је исте године осветио Епископ зворничко-тузлански Василије. Земљиште за изградњу цркве поклонила је општина Сребреница црквеној општини, али су радови на изградњи обустављени 2000. године по решењу општинских власти на основу одлуке високог представника ЕУ у Босни и Херцеговини, којом се стављају ван снаге све одлуке свих општина у БиХ о поклањању, даривању у закуп и отуђењу земљишта од 5. априла 1992. године.[1] Због ових дешавања, поред цркве у изградњи постављен је монтажни објекат који се користи као богослужбени простор. Површина порте је 5.070 метара квадратних.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архијерејско намесништво сребреничко-подрињско — Парохија сребреничка”. namjesnistvosrebrenickopodrinjsko.org. Архивирано из оригинала на датум 19. 2. 2015. Приступљено 25. 7. 2018. 
  2. ^ Жељко Теофиловић, Православље у Сребреници. Сребреница, 2010

Спољашње везе[уреди | уреди извор]