Црква Рођења Пресвете Богородице у Љубињу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Рођења Пресвете Богородице
Stara crkva Ljubinje.jpg
Основни подаци
СтатусНационални споменик Босне и Херцеговине
Типцрква
ЕпархијаЕпархија захумско-херцеговачка и приморска
Оснивање1867.
ПосвећенБогородици
Локација
МестоЉубиње
Држава Република Српска
Координате42° 52′ 32.382″ N 18° 25′ 44″ E / 42.87566167° СГШ; 18.42889° ИГД / 42.87566167; 18.42889
Црква Рођења Пресвете Богородице на мапи Босне и Херцеговине
Црква Рођења Пресвете Богородице
Црква Рођења Пресвете Богородице
Црква Рођења Пресвете Богородице на мапи Босне и Херцеговине

Црква Рођења Пресвете Богородице је храм Српске православне цркве који се налази у Љубињу у Републици Српској, БиХ и припада Епархији захумско-херцеговачкој. Проглашена је 2005. године проглашена Националним спомеником Босне и Херцеговине стране Комисије за очување споменика.
Поред цркве, Национални споменик чини и њено покретно наслеђе односно литија икона и Јеванђеље из 1789. године, као и средњовековне некрополе стећака са споменицима. Један део наслеђа чини и Служабник који је штампан у Венецији 1580. године, а налази се у овој цркви.

Локација[уреди | уреди извор]

Црква је стационирана у Љубињу, у непосредној близини магистралног пута, који од Мостара преко Љубиња води до Дубровника. Сама црква смештена је средишту некадашње некрополе стећака, а у њеној непосредној близини налази се гробницама цивилним жртвама фашистичког терора.[1] .

Историјат[уреди | уреди извор]

Црква је саграђена 1867. године, а о томе сведочи натпис који се налази у унутрашњем делу храма. Након археолошких ископавања у унутрашњости цркве, закључило се да је у њој пристуран археолошки локалитет. Пронађени су римски грбови из периода рисмсе влададине на овом подручју. Пронађена је и гробница озидана на свод, која се везује за ранохришћански период између 4- 6. века и улазе у архитектонски склоп ранохришћанских базилика.
На основу истраживања закључило се да се месту данашње цркве, налазила старија средњовековна црква, која је обухватала гробницу и свод. Такође, из рановизантијског периода пронађен је стуб олтрарске преграде и керамика.[2] .
Средњовековна црква је изграђена најраније у 12. веку, током владавине Немањића, чему сведочи гроб који је нађен унутар цркве, на којем се налазе минђуше са једном јагодом. Црква је обнављана крајем 14 и почетком 15. века, тада и омалтерисана, а сахрањивање је вршено са њене јужне стране. Сахрањивање је трајало још од римског периода, све до данас, јер се на овом месту налази православно гробље. Укупно је истражено 30 гробова[1].

Након изградње нове цркве, она је неколико пута реконструисана, два пута је подизан ниво пода цркве, а спољашни зидови су уклоњени од малтера. Од јула до октобра 2014. године вршена су археолошка истраживања у оквиру цркве, у организацији Музеја Херцеговине Требиње и Републичког завода за заштиту културно-историјског наслеђа из Бања Луке.[3] .

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашне везе[уреди | уреди извор]