Црква Рођења Светог Јована Крститеља у Негбини

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Рођена Светог Јована Крститеља
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија жичка
Оснивање19361940.
ОснивачСрпска православна црква
ПосвећенРођењу Светог Јована Крститеља
Локација
МестоНегбина, Нова Варош
ДржаваСрбија

Црква Рођења Светог Јована Крститеља у Негбини, насељеном месту на територији општине Нова Варош, подигнута је у периоду од 1936. до 1940. године и припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Данашња црква подигнута је на темељима старог храма, саграђеног 1879. године, која је срушена због недостатака и пропуста у градњи, по подацима из летописа цркве.[1]

Црква је грађена од камена, на крстастој основи са тространом апсидом и параклисима. На врху је шестоугаона купола, смештена на коцкастом постољу помоћу пандантифа. На западној страни цркве је трем ослоњен на два стуба и полукружно засведен, а величина одговара ширини портала. Иконостас је од дрвета и украшен је свим иконама предвиђеним за иконостас. У храму се чува једна синђелија из 1740. године.

Оправка цркве, изградња сале-трпезе, звоника и довршење парохијског дома урађено је 1993. године, а 2013. године Општина Нова Варош је доделила буџетска средства за обнову фасаде.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Рођења Светог Јована Крститеља”. Ужице нет. Приступљено 17. фебруар. 2017.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. ^ „Црква Рођења Светог Јована Крститеља”. Памтим Златибор. Архивирано из оригинала 17. 02. 2017. г. Приступљено 17. фебруар. 2017.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]