Црква Сан Аполинаре Нуово

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Сан Аполинаре Нуово
Sant'Apollinare Nuovo
Светска баштина Унеска
Званично имеЦрква Сан Аполинаре Нуово
МестоРавена, Италија Уреди на Википодацима
Координате44° 25′ 00″ С; 12° 12′ 17″ И / 44.416738° С; 12.2046° И / 44.416738; 12.2046
Критеријумкултурно добро: i, ii, iv
Референца788
Упис1996 (20. седница)
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/788

Црква Сан Аполинаре Нуово (итал. Basilica di Sant'Apollinare Nuovo) важан је ранохришћански споменик у италијанском граду Равени. Она је заједно са седам других споменика уписана на UNESCOсписак места светске баштине у Европи 1996. године под именом: "Ранохришћански споменици и мозаици у Равени". Базилика је описана као "изврстан пример ранохришћанске базилике у којој екстеријер и ентеријер графички илуструју спој западног и источног стила украшавања касног 5. и раног 6. века. То је једна од најважнијих зграда из овог раздобља, од пресудног културног значаја за европску сакралну уметност".

Историја[уреди | уреди извор]

Почетком 6. века изградио ју је остроготски краљ Теодорик I као капелу у оквиру своје краљевске палате (што наводи Liber pontificalis). Како је Теодорик био аријанац, црква је 504. године посвећена као аријанска.[1]

Након што су Равену заузели Византинци, претворена је у хришћанску цркву, а цар Јустинијан I ју је 561. преименовао у Sanctus Martinus in Coelo Aureo ("Свети Мартин на златном небу"), посветивши је Светом Мартину Турском, познатом непријатељу аријанства. Верује се да су тада пребрисани и уништени мозаици који су приказивали Теодориков аријански двор. Према каснијој легенди, неке од мозаика уништио је и папа Гргур I јер је њихова "златна величанственост" одвраћала вернике од молитве. Поновно је преименована 856. године када су у њу пренесени остаци Свете Аполинарије, по којој је добила име.

Кампанил (самостални звоник) с бројним полукружним прозорима подигнут је у 9. веку. Оштећена је за време Првог светског рата, након чега је детаљно обновљена.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Study of mosaics in Santa Cecelia, Eulalia and Agnes, San Apollinare Nuovo, Ravenna[мртва веза], 2010. (језик: енглески) Преузето 14. марта 2012.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Antonio Paolucci, Ravenna, an art guide, Ravenna: Edizioni Salera (1971)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]