Црква Свете Недјеље у Забрђу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Недјеље у Забрђу
Свјетлопис сербског прав. храма Св. Неђеље, Забрђе, Луштица5.jpg
Основни подаци
ЈурисдикцијаМитрополија црногорско-приморска
Српска православна црква
Оснивање17. вијек
МестоЗабрђе, Луштица
Држава Црна Гора

Црква Свете Недјеље у Забрђу или Свете Неђеље (локализам), храм је из 17. вијека и припада Mитрополији црногорско-приморској Српске православне цркве.

То је једна од три православне цркве у Забрђу и посвећена је Светој мученици Недјељи. Остале двије су посвећене Рођењу Пресвете Богородице и Светог апостола Андреја Првозваног. По пароху луштичком Николи Урдешићу, и црква Светог Харитона спада у Забрђе, а не у село Клинци, па у том случају Забрђе има четири цркве (туристичка мапа 89 цркава у општини Херцег Нови, цркву Св. Харитона смјешта у Клинце).[1] [2] У ранија времена, свако братство (ако је богатије) би имало своју цркву. Ова црква је везана за братсво (презиме) Мендегаја. Храм је мањих димензија и грађен је од камена. На јужном и сјеверном зиду храма је по један прoзор, као и на полукружној олтарској апсиди. Изнад врата је звоник на преслицу са једним звоном. Из дворишта цркве, која се налази на брду, се види дио Бококоторског залива.

Порта цркве и црква су обновљени 2019. године, по задњој жељи Бранка Пера Мендегаје, а то је урађено захваљујући његовој супрузи Франки и синовима Петру и Ненаду, како стоји на спомен плочи у порти цркве. У порти, ближе западном зиду (код врата) је и гробница три јеромонаха и једне монахиње, који су се презивали Мендегаја. Гробница је обновљена 2008. године, исто по жељи покојног Бранка Пера Мендегаје, како пише на спомен плочи о обнови гробнице.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]