Црква Свете Петке у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Свете Петке
Crkva svete Petke2.jpg
Основни подаци
Оснивање1937
Место Београд
 Србија

Црква Свете Петке се налази у Доњем Граду Београдске тврђаве и подигнута је на месту чудотворног извора, у непосредној близини цркве Ружица, подигнуте после 1867. године. Садашња капела је саграђена 1937. године по пројекту архитекте Момира Коруновића. Њене унутрашње зидове и сводове покривају мозаици, које је 1980-83. године израдио сликар Ђуро Радуловић.

Историја[уреди]

Капела Свете Петке је подигнута у периоду када су мошти ове светитељке премештене у Београд. Њене мошти су пренете на молбу кнегиње Милице Султану. Део моштију је пренет 1417. године у капелу коју је подигао непознати великодостојник из Доњег града. Након турског освајања Београда 1521. мошти су однете у Цариград. 1641. године их откупљује молдавски војвода и преноси у град Јаши. Црква Ружица и даље чува једну частицу моштију Свете Петке.

Није познато да ли је помињана капела била подигнута у близини извора, као ова данашња. Та првобитна капела је била у облику земунице у коју се улазило низ степенице. Због лошег стања, на иницијативу Патријарха Варнаве, на данашњем месту је изграђена и освештана капела на дан Свете Петке 1937. године. Приликом копања темеља пронађени су остаци неког старијег храма и ископане су бројне кости војника погинулих током одбране Београда 1914 и 1915. године.

При овој цркви изграђена је крстионица по узору на апостолске.[1]

Живопис капеле[уреди]

Капела је двапут живописана. Први живопис је урадио академски сликар Владимир Предајевић. Тај живопис је брзо пропао због лошег квалитета материјала који је коришћен током радова, па се други пут користила техника мозаика. Други живопис је урадио београдски сликар Ђуро Радуловић између 1975. и 1982, а освештао га је Патријарх Герман 27. фебруара 1983.

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]