Црква Светих Петра и Павла у Глоговцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светих Петра и Павла у Глоговцу
Глоговац (Мачва).JPG
Црква Светих Петра и Павла
Опште информације
Место Глоговац
Општина Богатић
Држава  Србија
Време настанка 1927.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ваљево
Адреса =Милована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Црква светих Петра и Павла у Глоговцу, насељеном месту на територији општине Богатић, саграђена је 1927. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Изглед[уреди]

Црква је саграђена у духу моравске архитектуре. Њена основа је у облику триконхоса са полукружном олтарском апсидом на истоку и правоугаоним плитким конхама на бочним зидовима. Главни залазни портал је уз западни травер. На пресеку подужног брода и бочних праваца преко система лукова и пандатифа уздиже се ортогонална купола. Црква је зидана од тврдог материјала опеке и камена са малтерисаним и бело окреченим фасадама. Украшена је низом рељефних елемената грађених у духу моравске средњовековне архитектуре. Овај украс нарочито је богат на западној фасади, али и изнад улазног портала, довратници, архитров, лучна архиволта, стилизована розета и кордонски венац. Црква је складна грађевина елегантног облика украшена низом рељефних елемената изузетних уметничких вредности.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Завод за заштиту споменика културе Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" , Ваљево. 2006. ISBN 86-904745-2-8. (COBISS.SR 131307532)

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.