Црква Светих апостола Петра и Павла у Горњој Брњици

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светих апостола Петра и Павла у Горњој Брњици
Опште информације
МестоГорња Брњица
ОпштинаПриштина
Држава Србија
Време настанкацрква средњи век,
гробље 18.-19. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светих апостола Петра и Павла у Горњој Брњици налази се у насељеном месту Горња Брњица, на територији града Приштине, на Косову и Метохији. Представљају као целина непокретно културно добро као споменик културе.

Црква освећена Светим апостолима Петру и Павлу у Горњој Брњици обновљена је 1975. године на остацима старијег храма који је према фрагментима сачуваних фресака у припрати датован у средњи век. То је једнобродна грађевина са полукружном апсидом и припратом, зидана каменом и пресведена полуобличастим сводом.

Око цркве се налази старо српско гробље. Архитектоником старих гробних обележја (крстом, монолитом на хумци и мањим каменом подно ногу покојника) као и обликом и орнаментиком крстова, старо гробље се датује у 18. и прве деценије 19. века.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Одлука о утврђивању Старог српског гробља и цркве Св. Петра и Павла за споменик културе, бр. 284 (Сл. гласник РС бр. 8 од 24. 3. 1998). Закон о културним добрима (Сл. гласник РС бр. 71/94).

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.