Црква Светих апостола Петра и Павла у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Црква Светих апостола Петра и Павла.
Црква Светих апостола Петра и Павла

Русинска гркокатоличка црква Светих апостола Петра и Павла у Новом Саду се налази на углу улица Јована Суботића и Светозара Милетића.

Изградња богомоље је почела 1820. године, да би тек 1847. била завршена. Године 1997. црква је прославила 150. годишњицу свог постојања када је у потпуности реновирана. Тада је црквени одбор одлучио да се на прочеље храма поставе три иконе урађене у техници мозаика: икона Св. Павла, икона Св. Петра и централна икона Исуса на плаштаници са крстом изнад главе. Ове три иконе заједно сачињавају величанствени триптих. Израдио их је будимпештански професор ликовне уметности Ласло Пушкаш. Пушкаш је иконе израдио у византијском стилу, у техници мозаика приликом чега је користио специјално израђене делове од муранског стакла из Венеције. Употребљено је чак 35 боја, што чини својеврсни куриозитет, јер су нпр. мозаици у Св. Софији у Цариграду рађени у 30 боја и сматрају се најлепшим на свету. Стакло је направљено у чувеној фабрици «Олсони» на острву Мурано у Венецији. Ова фабрика је такође, испоручила стакло за мозаике на згради Уједињених нација у Њујорку.

Верници грко-католици су новосадски Русини који су у град досељени половином 18. века. Црква је унијатска, одн. обједињује у свом учењу елементе и римокатоличке и православне цркве. По многима, ова црква је прави пример јединствене хришћанске цркве из времена пре црквеног раскола у 11. веку.

Читаву обнову цркве, 1997. године, финансирала је породица Колесар из Новог Сада. Они су цркви поклонили и златни крст што је подстакло и друге верске заједнице у граду да својим црквама дарују златне крстове. Угледни члан породице Колесар, господин Федор, каже да ће тако Нови Сад почети да личи на «золотовелхни Киев» (златни Кијев).

Унутрашњост цркве је обновљена 1960. године тако да данас ова црква представља најуређенији градски храм. Прекопута цркве, на углу улица Јована Суботића и војводе Бојовића, налази се грко-католичка Плебанија (1820.), седиште грко-католичке црквене општине. Грко-католичка парохија у Новом Саду постоји од 1780. године и припада Крижевачкој епархији која окупља око 3.000 верника, 2.500 Русина и око 500 Украјинаца.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]