Црква Светог Ђорђа у Врху

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Ђорђа у Врху
Bogorodicina crkva u Vrhu Kraljevo.jpg
Црква Светог Ђорђа
Опште информације
МестоВрх
ОпштинаКраљево
Време настанка1619./1620.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Црква Светог Ђорђа у Врху, насељу у општини Краљево, подигнута је 1619.-1620. године, што потврђује клесани натпис над улазом. Налази се усред сеоског гробља, црква је мењала патрона, па је – осим као Богородичина, каква је данас – позната и као црква Светог Ђорђа. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед цркве[уреди]

Црква Светог Ђорђа у Врху је мала, делимично укопана грађевина једнобродне основе са прислоњеним, у темену преломљеним луковима и дубоком полукружном апсидом. Њен свод такође је преломљен у темену и ојачан луком ослоњеним на пиластре, тако да је простор подељен на два травеја. Зидана ломљеним каменом уз секундарно коришћење старијих надгробника, покривена је каменим плочама, а улаз је заштићен надстрешницом ослоњеном на камене конзоле.

Живопис је делимично сачуван у олтару и на подужним зидовима. Монументална сцена Свети Ђорђе убија аждају на северном зиду и композиција Причешће апостола, често изостављана из програма малих гробљанских богомоља каква је ова, били би путокази да се препозна искусни мајстор који је докорацију извео непосредно после градње цркве, свакако у трећој деценији 17. века.

Обимни конзерваторски радови на архитектури изведени су 1968. године, а на живопису 1974. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.