Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи
Sv Jovan, Velika Hoča.jpg
Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи
Опште информације
МестоВелика Хоча
ОпштинаОраховац
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанкапре 14. век.
Тип културног добраспоменик културе од изузетног значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Светог Јована Крститеља у Великој Хочи се налази на узвишењу код источног улаза у место. Подигнута је вероватно у 14. веку, што потврђују фрагменти фресака из тог времена. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Изглед[уреди]

Црква Светог Јована Крститеља је необичног архитектонског решења, црква је изведена у облику тетраконхоса, са квадратном припратом. Бочне апсиде су ниже од оних на истоку и западу. Наос и припрата пресведени су полуобличастим сводом. Апсиде су споља полигоналне, а изнутра полукружне. Осамдесетих година 16. века црква је поново живописана. У олтарском простору су представе Богородице, Служба архијереја, Причешће апостола, Благовести, у првој зони наоса живописани су стојеће фигуре светитеља, а у уском појасу изнад њих нижу се светитељске допојасне представе. Циклуси Великих празника, Христовог страдања и Богородичиног акатиста распоређени су у вишим зонама храма. Иконографски програм живописа у припрати, са занимљивим избором сцена, истиче поруку молитвеног обраћања Христу.

Church of St. Nicholas and St. John, Velika Hoča, Orahovac.jpg

На источном зиду припрате, у композицији Деизиса, Богородица и св. Јован Крситељ приносе Христу молитве да буде благ судија на Страшном суду, који је насликан на западном зиду. Потрет светог патрона насликан је у ниши изнад улаза у наос, а сцене из његовог живота илустроване су у вишим зонама припрате.

Живопис је конзервиран 1975. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.