Црква Светог Јована у Стеванцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Јована у Стеванцу
Црква Светог Јована
Опште информације
МестоСтеванац
ОпштинаЋићевац
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Јована у Стеванцу, у општини Ћићевац је саграђена у 15. веку и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Црква у Стеванцу посвећена Светом Јовану, саграђена је недалеко од споја две Мораве, на левој обали Јужне Мораве. Сада рушевина, основа цркве има облик слободног крста са сасвим кратким попречним краком, полукружном апсидом и припратом на западној страни. Највероватније је била полуобличасто засведена, без куполе. Зидана је тесаним жућкастосивим пешчаром, а сводови и полукалота израђени су од сиге. Спољна облога зидова изведена је алтернацијом три до четири реда опеке и једног реда тесаника спојених широким спојницама кречног малтера. Црква је била осликана, али данас су видљиви само трагови живописа.

У стручној литератури везује се за рашку традицију. Међутим, нема сачуваних историјских података који би је хронолошки прецизно одредили.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.