Црква Светог Арханђела Михаила и Гаврила у Конџељу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Конџељу
Crkva u Kondželju.JPG
Црква у Конџељу
Опште информације
МестоКонџељ
ОпштинаПрокупље
Држава Србија
Време настанка1899.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Црква Светог Арханђела Михаила и Гаврила у Конџељу, општина Прокупље, подигнута 1899. године, представља непокретно културно добро као споменик културе. [1]

Историјат и архитектура[уреди | уреди извор]

Подигнута је у периоду од 1893. до 1899. године, по предању, на темељима једне старије цркве, која датира из времена аутокефалне Српске Свете Цркве (1219—1321), а верује се да је оснивач Милан Топлица, српски властелин и косовски јунак. Иако представља храм Светих архангела Михаила и Гаврила, црквена слава је 26. јула, односно дан када Српска православна црква и њени верници славе Светог Гаврила. Током свог постојања црква је више пута оправљана и обнављана. У народу је позната као Топличка Грачаница, јер изгледом подсећа на ову задужбину краља Милутина. Представља једнобродну грађевину, триконхоналне основе са три олтарске апсиде на истоку, са једним централним и четири мања кубета. На западу изнад припрате је звоник, а са бочне стране по један вестибул. Посведочене су три старије фреске у унутрашњости цркве и претпоставка је да су, као и иконостас, дело мајстора из радионице Аврама Дичова.

Црква је поново фрескописана од 2000. године. Живописци су Добрица Костић и Бранка Аћимовић-Грчић из Београда. Поред цркве у периоду од 1992. до 1999. године саграђен је конак.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Топк.рс/Конџељска црква”. Архивирано из оригинала на датум 29. 05. 2014. Приступљено 28. 05. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Храм Светих Архангела Михаила и Гаврила у Топлици. Конџељ Аврамовић Драгољуб и Мирковић Драгољуб (2000).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]