Црква Светог Арханђела Михаила у Казанцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Арханђела Михаила у Казанцима
Crkva Sv. Arhandjela Mihaila.jpg
Основни подаци
Оснивање 17. век
Оснивач Осман-паша Казанац
Место Казанци, Општина Гацко
Држава  Босна и Херцеговина
ентитет  Република Српска

Црква Светог Арханђела Михаила у Казанцима једна је од цркава у парохији Автовачкој у која је у саставу Епархије Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Босни и Херцеговини и ентитету Република Српска.

Положај[уреди]

Црква Светог Арханђела Михаила се налази у Доњим Казанцима, насељеном место на југоистоку ентитета Републике Српске, државе Босне и Херцеговине. Наиме Казанце чине га два дела - Горњи и Доњи Казанци. Горњи Казанци припадају Црној Гори, општини Никшић, а Доњи Казанци Републици Српској, општини Гацко, БиХ. У котлини између њих налази се засеок Паповина из којег потиче свима добро знан Осман-паши познатији у овом крају као „паша Казанац”, ктитор ове цркве.

Степен заштите[уреди]

Црква се, налази на Списку непокретних културних добара Републике Српске под бројем NKD315.

Историјат[уреди]

Највероватније је саграђена у 17. веку, на територији која се тада налазила под Турском влашћу. Цркву је подигао Осман-паша, рођен 1620. године, а према неким изворима 1627. године, у Казанцима као Јаков Паповић, од оца кнеза Павла Паповића, кога су када је имао 13. година Турци јањичари одвели у Истанбул, гдје је добио име Осман, као задужбину за душу своје мајке и посветио је Св. Арханђелу Михаилу, крсној слави породице Паповић.

Због изградње цркве Осман-паша је био изложен бројним клеветама и притисцима од стране Османлијске царевине. Да би се на неки нмачин искупио и оправдао у само једној години изградио је три џамије у Херцеговини.

Обнављана је неколико пута - први пут 1833. године: Те године на зиду цркве са десне стране врата приликом уласка уклесан је датум њене обнове.

Обнова цркве затим је врашена у три наврата: 1934., 1971. и 1991. године.

На гробљу, и црквеној порти сахрањени су заједно Срби, четници, и партизани, а постоји и споменик једном карабинијеру.[1]

Извори[уреди]

  1. ^ „Задужбине Осман-паше у Казанцима”. Православна митрополија црногорско-приморска. 

Спољашње везе[уреди]