Црква Светог Арханђела у Сталаћу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Арханђела у Сталаћу
Опште информације
МестоСталаћ
ОпштинаЋићевац
Време настанка16-17. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Арханђела у Сталаћу, насељеном месту на територији општине Ћићевац, подигнута је током турске окупације, могуће у 17. веку. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Црква посвећена Светим арханђелима Михаилу и Гаврилу удаљена је око два километра од средишта Сталаћа. Изграђена је на заравни у близини потока чије повремене бујице угрожавају храм.

Основа јој је у облику триконхоса простране полукружне апсиде, са плићим бочним конхама и једновремено зиданом припратом. Највероватније је била прекривена полуобличастим сводом. Лоше је зидана мешавином ломљеног и притесаног камена, при чему је опека коришћена за изједначавање нивоа редова и покривена опеком. Раније се сматрало, на основу њене припадности групи средњовековних мојсињских манастира и цркава, да је саграђена у време деспота Стефана Лазаревића. Ипак према археолошким истраживањима време постојања је везана за 17. век. То се може закључити на основу малобројних гробова откривених око богомоље и оставе златног новца из 17. века, такође откривене су необично распоређене стопе стубова који су били подигнути око цркве, међу којима неке непосредно уз фасаду, а протумачене су као носиоци трема који је штитио осликане фасаде. Живопис је сачуван у фрагментима.

Конзерваторско-рестаураторски радови обављени су 1979. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.