Црква Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Св. Василија Острошког у Источном Сарајеву

Црква Светог Василија Острошког је храм Српске православне цркве у Источном Сарајеву.

Грб Источне Илиџе садржи обрис цркве

Налази се у Источном Сарајеву, тачније на Добриња. Њена градња је започела у октобру 1990. године. До 1992. године завршени су зидарски радови и црква је била покривена бакарним лимом. Избијањем рата у Југославији и рата у СР Босни и Херцеговини, црква се нашла на линији разграничења између Републике Српске и Федерације, и претрпела је знатна оштећења. Након рата, настављени су радови на уређењу цркве и исти су завршени 1998. године. У њој је 2. маја 1999. године обиљежено неколико значајних јубилеја Српске православне цркве, а служио је патријарх српски Павле са више епископа, свештеника и ђакона. Цркву је освештао митрополит дабробосански Николај 30. септембра 2001. године. Вишегодишње закишњавање (1992.- 1996.) зидова и симсова условило је да се на постављеној фасади појаве оштећења. То је био разлог да се у току 2015. године приступи обнови фасаде и измјени лима на појединим дијеловима симса. Измјењена је боја фасаде па спољни изглед храма није исти као у времену до тада.

Инвентар храма (иконостас, Христова гробница, пјевнице, постоља за цјеливајуће иконе, владичански трон...) израђени су у дуборезу од храстовог дрвета. Иконе су урађене у манастиру Св. Прохора Пчињског.

Почетком марта 1996. године црква у Добрињи постаје једино богослужбено мјесто у овом дијелу Источног Сарајева. Наредних година граде се храмови у Војковићима (Св. Петра Дабровосанског), Миљевићима (Св. влмч Георгија), Касиндолу (Св. Варнаве Исповједника, Тилави (Преподобне Ангелине), Которцу - Кула (Нерукотвореног лика Спаситељевог). Данас се служи у свим наведеним храмовима.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]