Црква Светог Георгија у Сечој Реци

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Георгија
Црква Светог Георгија у Сечој Реци
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија жичка
Оснивање1903.
ОснивачСрпска православна црква
Локација
МестоСеча Река, Општина Косјерић
ДржаваСрбија

Црква Светог Георгија у Сечој Реци, насељеном месту на територији општине Косјерић, подигнута је 1903. године, поред старе цркве брвнаре из 1812. године. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Темељи цркве, посвећене Светом великомученику Георгију[1], постављени су 1900. године, а освећење је извршено 1925. године. На цркви се налазе четири спомен плоче са уклесаним именима пострадалих у ратовима 1912—1918. Изнад плоча на северној страни уметник Михаило Миловановић је насликао композицију „Српска мајка”, представљену као жену у народној ношњи са раширеним рукама у облику крста која на симболичан начин представља страдање Србије и српског народа. Композиција је обновљена на Илиндан 2015. године.

Између нове зидане и старе цркве брвнаре подигнут је звоник, за кога се поуздано зна да је подигнут пре новог храма. У порти, око цркве брвнаре и у две собрашице постављени су споменици крајпуташи, постављени од стране родбине ратника који се нису вратили из ослободилачких ратова 1912—1918. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црквена слава у Сечој Реци”. Епархија жичка. Приступљено 1. 9. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]