Црква Светог Димитрија у Добротину

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Димитрија у Добротину
Опште информације
МестоДобротин
ОпштинаЛипљан
Држава Србија
Време настанка19. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Димитрија у Добротину, посвећена Светом великомученику Димитрију Солунском Мироточивом, налази се у насељеном месту Добротин на територији општине Липљан, на Косову и Метохији, а припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Црква посвећена Светом Димитрију у Добротину је укопана у земљу, што је знак да је подигнута у време турске власти. Подигли су је мештани села својим прилозима, како је записано у проскомидији. Црква је једнобродна грађевина, изведена притесаним каменом, у новије време омалтерисана. Унутрашњост зидова и иконостасну преграду осликао је Костандин из Велеса 1826. године, који се потписао на престоној икони Исуса Христа.

Новоизграђени парохијски дом при цркви Светог Димитрија у Добротину, освештао је 2013. године Епископ рашко-призренски Теодосије.[1]

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Одлука о утврђивању цркве Св. Димитрија за споменик културе, бр. 93 (Сл. гласник РС бр. 5 од 17. 2. 2000) Закон о културним добрима (Сл. гласник РС бр. 71/94).[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osveštan parohijski dom u Dobrotinu”. Радио КИМ. Архивирано из оригинала 19. 03. 2023. г. Приступљено 19. 3. 2023. 
  2. ^ „ОДЛУКА О УТВРЂИВАЊУ ЦРКВЕ СВ. ДИМИТРИЈА У ДОБРОТИНУ ЗА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ”. Правно-информациони систем Републике Србије. Приступљено 19. 3. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]